Basescu: Romania va intra in zona euro cand va fi pregatita

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 00:48
1986 citiri

Presedintele Traian Basescu a declarat ca lectiile date de state care au intrat in zona euro nepregatite ar trebui sa aduca Romania cu picioarele pe pamant si sa realizeze ca, pentru a rezista adoptand moneda europeana, are nevoie de o economie apropiata ca performanta de cea a Germaniei.

Seful statului a declarat ca Romania va adopta moneda europeana "numai cand va fi pregatita".

"Lectiile pe care le-am vazut la tari nepregatite sa fie in euro trebuie sa ne aduca cu picioarele pe pamant si sa nu mai fixam termene in timp, ci in realitatile noastre economice. Ca sa rezisti in zona euro trebuie sa ai o economie care sa fie apropiata ca performanta de statele puternice, cum e Germania. Nu mai poti sa te faci ca indeplinesti criteriile, dar sa ai o economie care nu poate sustine realizarea cu usurinta a criteriilor de la Maastricht", a subliniat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu declara, in 22 septembrie, intr-un interviu cu presa straina de la Bucuresti, ca nu exclude posibilitatea ca Romania sa adere la zona euro mai tarziu decat la data pe care si-a propus-o initial - 1 ianuarie 2015 - pentru a evita un scenariu de tipul Greciei.

"Apelul meu este sa discutam din nou, pentru a vedea daca ne mentinem obiectivul sau daca amanam aderarea cu un an sau doi", a declarat seful statului roman.

"Exemplul grec ne-a aratat ca trebuie sa reflectam serios si trebuie sa fim bine pregatiti", a adaugat Basescu.

"Ne putem incadra in obiectivul unui deficit public de 3% din PIB, dar criza ne-a aratat ca trebuie sa privim toate aspectele unei economii", a continuat presedintele.

El a precizat ca pune "sub semnul rezervei si al intrebarii" data de 1 ianuarie 2015, stabilita initial de Romania pentru adoptarea monedei europene unice.

Pana in prezent, autoritatile romane au sustinut fara rezerve obiectivul unei intrari in zona euro la data stabilita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#bsescu, #deficit, #euro, #moneda europeana, #zona euro , #stiri Traian Basescu