Basescu: Sa nu ceara bani de la buget pentru cosul de solidaritate

Marti, 02 August 2011, ora 15:12
1074 citiri
Basescu: Sa nu ceara bani de la buget pentru cosul de solidaritate

"Cosul de solidaritate" initiat de UNPR este o masura populista, in opinia presedintelui Traian Basescu care a mai precizat ca intr-o economie de piata o asemenea masura nu va rezista. Presedintele este de parere ca pensionarii ar fi mai multumiti cu o indexare, insa nici aceasta masura nu poate fi luata acum, potrivit NewsIn.

Seful statului a spus ca exista presiuni pentru masuri populiste in aceasta perioada, ca urmare a "spatiului" de 2 miliarde de lei creat in buget, insa "politicienii mint" promitand cresteri salariale si vorbind despre economate. In ceea ce priveste initiativa UNPR privind un cos al pensionarilor, Basescu a spus ca a catalogat-o de la inceput ca fiind "populista".

"N-am incurajat-o, am etichetat-o de la bun inceput ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine. Acum gasesti niste furnizori care iti dau direct, am mai vazut experienta asta, s-au inchis magazinele a doua zi dupa alegeri si cred ca a venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca romanii", a spus Basescu.

"Eu le doresc sa reuseasca fara sa ceara bani de la bugetul de stat. Daca reusesc, e foarte bine", a completat presedintele, afirmand insa ca, din experienta sa, "intr-o economie de piata nu rezista asa ceva".

"Nu se poate face decat pe timp scurt, artificial, pe prietenii, pe ajutoare, de la o firma, de la o alta. Si ce te faci ca-s sase milioane de pensionari? Cate magazine trebuie deschise? Cui ii dai si cui nu? ", a explicat presedintele.

Traian Basescu a comentat ca pensionarii "ar fi mai multumiti cu o indexare", atunci cand s-ar putea face un asemenea lucru. "Datele economice nu justifica promisiuni catre pensionari si justifica foarte retinute angajamente legat de revenirea la salariile bugetarilor", a recunoscut presedintele.

"Deci eu n-am interzis nimanui (un program precum acesta, n.r.). Ce mi-as dori ar fi ca initiativa asta, care inteleg ca a fost discutata in Guvern, sa fie una reala, nu una electorala. Ca m-as bucura sa fie magazine la care sa se vanda mai ieftin pentru pensionari. Dar vreau sa stiu cum pot fi satisfacuti sase milioane de pensionari. Cate magazine trebuie sa deschizi si cati furnizori trebuie sa ai", a conchis el.

Pensionarii cu venituri reduse vor putea cumpara, prin intermediul programului "Cosul de solidaritate", initiat de UNPR, produse alimentare de baza de la economate la preturi de producatori, in conformitate cu reglementarile care urmeaza sa fie stabilite de o comisie interministeriala, a decis Guvernul saptamana trecuta.

Comisia, alcatuita din reprezentanti ai ministerelor de Finante, Interne, Agricultura si Sanatate, are la dispozitie 21 de zile pentru a prezenta Executivului forma legala exacta prin care va fi implementat Cosul de Solidaritate. Astfel, pensionarii vor putea sa cumpere sub pretul pietei zahar, ulei, faina, malai si alte produse care urmeaza sa fie stabilite ulterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cos solidaritate, #pensionari, #produse ieftine pensionari, #traian basescu, #traian basescu cos solidaritate pensionari , #stiri Traian Basescu