Basescu: Serbia si R. Moldova ar trebui sa fie interconectate la piata unica a energiei

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 01:25
2327 citiri
Basescu: Serbia si R. Moldova ar trebui sa fie interconectate la piata unica a energiei

Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Bruxelles, ca la nivel european se are in vedere, in construirea pietei unice a energiei, si interconectarea cu tari care nu sunt membre UE, sustinand Serbia si Republica Moldova in acest sens, informeaza NewsIn.

La finalul Consiliul European la care a participat, presedintele a informat ca pana in 2014 toate reglementarile legate de piata unica a energiei trebuie sa fie in vigoare, "iar pana in 2015 nu trebuie sa existe pe teritoriul Uniunii Europene nicio insula energetica, adica nicio zona a Uniunii care sa fie izolata".

"Piata unica a energiei se refera la piata gazelor si la piata energiei electrice. Din acest punct de vedere este interesant ca se are in atentie si interconectarea cu tari care nu sunt in mod necesar in Uniunea Europeana, ca spre exemplu Serbia si Republica Moldova, sustinerea noastra este pentru cele doua tari, urmeaza sa vedem in bugetul Uniunii cum vom putea interconecta si cele doua tari. Ca efect, fie ca vorbim de piata energiei electrice, fie ca vorbim de piata gazelor, unificarea pietei si interconectarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene nu au ca rezultat decat faptul ca se diminueaza in mod major riscul ca o tara sau alta sa ramana neaprovizionate.

Acest obiectiv va permite, de exemplu Romaniei, sa-si suplimenteze necesarul de gaze fie de la Gazprom, fie gaze extrase in Marea Nordului sau oriunde in alta parte sau gaze lichefiate, care sunt delichefiate pe urma in porturile Uniunii Europene, venite din Algeria sau de oriunde.

Deci este, cred eu, una din cele mai importante decizii care vizeaza securitatea energetica. Repet, este vorba si de unificarea pietei gazelor si de piata energiei electrice", a explicat presedintele.

Traian Basescu a povestit despre interventia Romaniei, in cadrul Consiliului European, legata de nevoia de a se tine cont de persoanele vulnerabile in privinta unificarii preturilor presupuse de unificarea pietei.

"Si aici a fost interventia noastra ca in politica de realizare a preturilor pietei la nivelul Uniunii Europene sa se tina cont de persoanele vulnerabile.

Deci va trebui gasita o formula ori de subventionare, ori de alocare la un pret suportabil pentru orice persoana. Marea discutie a fost insa pe guvernanta economica. S-a adoptat un document premergator deciziei care urmeaza sa se ia in luna martie. El are ca obiectiv in primul rand consolidarea fiscala, financiara a zonei euro pentru ca vulnerabilitatile mari sunt acolo, si implicatiile foarte mari sunt tot acolo.

Va pot spune de exemplu ca in interiorul acestei politici unice se abordeaza inclusiv problema unei varste unice de pensionare, a unui sistem de taxe si impozite unic, deci o paleta extrem de larga si dificil de pus in opera pentru satisfacerea tuturor exigentelor statelor membre ale zonei euro. La definitivarea documentelor pot participa si statele care nu sunt in zona euro pentru ca sunt viitori membri ai zonei euro si ii afecteaza.

Iar ce se intampla in zona euro, oricum, are un impact deosebit si in statele non-euro - daca luam numai Romania care isi raporteaza moneda nationala in primul rand la euro", a adaugat presedintele.

#piata unica a energiei, #piata energetica, #euro, #moneda unica, #tari membre UE, #UE, #piata gazelor, #piata energiei electrice , #stiri Traian Basescu