Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Simpla crestere economica nu garanteaza reducerea decalajelor fata de statele europene

Basescu: Simpla crestere economica nu garanteaza reducerea decalajelor fata de statele europene
Simpla crestere economica nu garanteaza apropierea nivelului de trai din Romania de media statelor vechi membre ale Uniunii Europene, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu.

Prezent la conferinta anuala a Societatii Academice din Romania, seful statului a sustinut ca marea problema pe care tara noastra o are in acest moment este 'daca aceasta crestere economica este suficienta pentru a realiza convergenta", pentru a micsora decalajul intre nivelul de trai al romanilor si cel mediu al europenilor.

In acest context, a subliniat Traian Basescu, este nevoie de strategii nationale. 'Trebuie sa recunoastem ca in momentul de fata nu avem o strategie nationala cunoscuta, bine pusa la punct si care sa garanteze realizarea convergentei', a atentionat el.In opinia presedintelui, strategia nationala trebuie sa se bazeze pe prioritati si, implicit, pe dirijarea resurselor catre cresterea calitatii asistentei medicale, a programelor sociale, a educatiei si a infrastructurii romanesti.

Seful statului afirma ca problema este daca autoritatile de la Bucuresti sunt capabile sa astearna pe hartie un concept, o strategie nationala pusa in deplin acord cu resursa financiara si cu prioritatile reale.

Traian Basescu a mentionat ca Romania a mai elaborat strategii nationale, dar ele au "pacatuit" intotdeauna prin supraevaluarea obiectivelor in raport cu resursele.
'Probabil ca e prima data cand Romania nu are probleme majore de resurse in raport cu obiectivele pe care le are', a afirmat presedintele, mentionand nivelul scazut de indatorare in raport cu standardele europene. Seful statului si-a manifestat insa temerea ca Romania nu are foarte clar definite obiectivele.In prezent, Romania beneficiaza de prognoze incurajatoare din punct de vedere al evolutiilor economice: se estimeaza o crestere de 6 la suta a PIB si o inflatie de 5 la suta, a spus presedintele.

Desi a aratat ca, din raportul de analiza al SAR, se sesizeaza o oarecare ingrijorare a expertilor legata de capacitatea de adaptare a politicilor guvernamentale, seful statului a afirmat ca, in acest caz, si-ar permite sa fie putin mai optimist.
Argumentul adus in acest sens este faptul ca Romania trebuie sa pregateasca si sa primeasca raportul de admisibilitate pentru sapte programe operationale, iar, in acest moment, cinci asemenea proiecte au devenit admisibile pentru Bruxelles: programul operational regional, de mediu, de transport, de resurse umane si cel de asistenta tehnica.

'Dificultatea intervine intotdeauna in zona agriculturii, dar acest lucru arata ca cel putin la nivelul ministerelor avem capacitatea de a genera programe valabile. Insa, faptul ca suntem capabili sa generam proiecte la nivelul Guvernului nu ne scuteste de alt tip de ingrijorari', a explicat presedintele.

Se poate prognoza pe termen mediu o crestere economica constanta, a spus seful statului, adaugand ca marea problema este daca aceasta crestere este suficienta pentru a realiza obiectivul de micsorare a decalajului intre nivelul de trai al romanilor si cel mediu al europenilor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 503 ori