Basescu: Sistemul de educatie "scoate doctori si la Caracal"

Vineri, 28 August 2009, ora 14:21
1820 citiri
Basescu: Sistemul de educatie "scoate doctori si la Caracal"

Presedintele Traian Basescu a facut, vineri, un apel catre profesori, sa nu se mai amageasca cu salarii marite inainte de alegeri, pentru ca acesti bani ii pierd prin inflatie si a spus ca deprecierea din sistem e rezultatul "bunei intelegeri" intre politicieni si sindicate.

"Apelul meu la dumneavoastra este sa nu va pacaliti, sa fiti realisti, sa alegeti solutiile care pun sistemul de educatie in stare de performanta, pentru ca Romania este condamnata daca tinerii nu vor face performanta ca urmare a scolii pe care au facut-o si vom ramane un vesnic importantor de orice", a spus presedintele Basescu, la Congresul cadrelor didactice.

Basescu a aratat ca stie aceste lucruri pentru ca a primit toate rapoartele care vizeaza deficientele sistemului de educatie, care "scoate doctori si la Caracal, unde se cumpara diplome, care nu are criterii de performanta si disponibilitati".

Traian Basescu le-a transmis un mesaj profesorilor, intrebat despre situatia financiara a cadrelor didactice.

"Eu aici nu au venit nici sa va promit salarii, nici sa va spun nimic altceva decat sa va dau semnalul meu de respect si in acelasi timp sa va conving ca aveti nevoie sa va implicati intr-un sistem de educatie performant. Nu se poate numai cu satisfactii din acelea negociate de sindicate, din cand in cand. Nu se poate", a spus presedintele Basescu.

Presedintele a continuat: "Nu va mai amagiti cu salariile crescute inainte de alegeri, a caror crestere o pierdeti in cateva luni, prin inflatie".

Presedintele a mai aratat ca tot ce se va intampla in Romania in continuare se va bizui pe apropierea deciziei de comunitate, indiferent care va fi Guvernul care se va instala la Bucuresti. El a tinut sa faca si o radiografie a situatiei actuale a educatiei, precizand ca o cauza a acestei situatii este faptul ca sistemul educational a fost pastrat centralizat.

"O sa va spun un lucru care nu o sa va placa (..). Daca s-a produs o depreciere majora a sistemului de educatie, el este rezultatul bunei intelegeri intre politicieni si sindicate", le-a trasmis Basescu profesorilor.

---------------------------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

---------------------------------------

Basescu a explicat ca intotdeauna s-au facut compromisuri pe seama calitatii educatiei, inainte de alegeri, cu un timp mai indelungat sau mai apropiat de momentul alegerilor.

Presedintele a apreciat ca, de cele mai multe ori, aceste intelegeri au fost facute "cu amagiri de moment, prin peticirea Legii salarizarii sau Legii educatiei, prin obtinerea unor satisfactii de moment, in detrimentul temeiniciei actului de educatie si a sistemului de salarizare.

"Toti stim foarte bine ce inseamna aruncarea cu bani inainte de alegeri, inseamna inflatie in lunile dupa alegeri si veniturile raman tot acolo, iar capacitatea de a cumpara a dascalului se diminueaza proportional si in deplin acord cu excesele facute inainte de alegeri", a mai spus presedintele Basescu, referitor la salariile profesorilor.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, in octombrie 2008, inaintea alegerilor parlamentare, legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% de la 1 octombrie, lege aprobata cu unanimitate de voturi in Legislativ. De asemenea seful statului a apreciat atunci ca nedemocratica ordonanta prin care aplicarea majorarii era amanata.

In ianuarie 2009, Basescu declara ca accentuarea crizei economice pune sub semnul intrebarii majorarea salariilor profesorilor.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#basescu, #educatie, #presedinte, #profesori, #salarii , #stiri Traian Basescu