Basescu: Solutia viitorului - Statele Unite ale Europei

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 19:50
2548 citiri
Basescu: Solutia viitorului - Statele Unite ale Europei

Presedintele Traian Basescu a reiterat, joi, la o conferinta a PPE, necesitatea trecerii la o politica bugetara si fiscala unica, precum si la constituirea Statelor Unite ale Americii, afirmand ca europenii trebuie sa fie la pupitru de comanda al procesului de globalizare, nu la remorca acestuia, relateaza Mediafax.

"Astazi, in aceasta criza, avem si solutia viitorului. Solutia viitorului a fost pomenita si de domnul Martens, de domnul Daul. Ceea ce inseamna o sansa pentru Europa de a garanta prospetritatea cetatenilor ei se numeste mai multa integrare, iar eu mi-as permite sa spun - Statele Unite ale Europei, care sa respecte valorile noastre, care sa tina cont de specificul cultural al fiecarei tari, care sa protejeze fiecare minoritate, dar care, in acelasi timp, sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi sau pot spera sa fie cei 500.000 de europeni, adica la pupitrul de comanda a procesului de globalizare, nu la remorca procesului de globalizare", a declarat Traian Basescu.

El a spus ca infiintarea Statelor Unite ale Americii este in responsabilitatea politicienilor din aceasta generatie.

"Din pacate, intarzierea nu va folosi nimanui. Nu putem lasa aceasta misiune urmatoarei generatii de politicieni. Trebuie sa avem curaj s-o facem acum si sa incepem sa vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai sa vorbim. Trebuie sa le proiectam si sa avem forta politica, fiecare la noi acasa, sa convingem cetatenii ca aceasta este solutia", a mai spus Basescu.

El a mai spus ca, in momentul de fata, UE se confrunta cu un larg numar de provocari.

"As spune ca ne aflam intr-un moment dificil. Avem o criza a datoriilor suverane care ne afecteaza pe toti, avem o criza a migratiei, care, desi uneori exagerata, este o situatie care impune noi abordari in ceea ce priveste spatiul Schengen, deci o reforma a spatiului Schengen se impune, avem in mod categoric, un deficit energetic ce trebuie completat de multe ori contra unor concesii politice si avem si obiective de indeplinit, care par dificil a fi atinse, obiectivele agendei UE 2020.

Ne pregatim sa discutam noul exercitul bugetar (...), avem nevoie acuta de o consolidare a Politii Agricole Comune, aici evident avem uneori viziuni diferite si, nu in ultimul rand, as spune ca mai este parca o criza mai putin vazuta, dar care devine tot mai persistenta in ultimii doi ani, aceea a transferului problemelor nationale pentru institutiile europene. De aici o depreciere a calitatii deciziilor vizionare pentru Europa de maine", a continuat seful statului roman.

El a apreciat ca, la toate aceste provocari, crize, Europa trebuie sa raspunda prin unitate si solidaritate.

"Insa, in opinia mea, doar unitatea si solidaritatea nu sunt suficiente pentru a prefigura Europa viitorului, Europa care sa influenteze efectele globalizarii si nu Europa care sa receptioneze, sa primeasca efectele globalizarii. Deci pentru a fi un element de influenta a directiei in care se se indreapta efectele procesului de globalizare ne trebuie ceva mai mult decat unitate si solidaritate. Eu cred ca sunt cateva lucruri inevitabile a fi facute la nivelul UE ca politici generale. Evident, nu putem spera intr-o politica monetara unica atat timp cat avem 27 de politici bugetare si tot 27 de politici ficale. Este clar ca trebuie sa trecem la o politica bugetara si fiscala unica, element extrem de greu, dar trebuie sa avem curaj sa discutam subiectul, sa vedem cum il putem atinge", a continuat Basescu.

In opinia lui, nu se poate omite ca ar fi imposibil sa existe o viziune despre o Europa solida, consolidata daca nu se genereaza o politica energetica comuna a Uniunii Europene.

"La fel cum avem acum acum situatii extrem de dificile pentru ca o tara are dificultati generate de situatia ei macroeconomica, la fel am avut sentimentul dificultatii generalizate atunci cand, in 2008, am avut probleme cu alimentarea cu gaze a catorva tari din UE. Este clar ca dificultatea oricaruia dintre membrii UE genereaza dificultati pentru toti ceilalti. Avem politica de educatie. In toate tarile producem absolventi care nu-si gasesc un loc de munca.

Mult prea multi dintre absolventi, fie de liceu sau de universitati, nu-si gasesc un loc de munca pe piata de munca nationala. E clar ca, desi investim in educatie, avem nevoie de o politica comuna in educatia europeana, o politica ce trebuie orientata si puternic inspre nevoile pietei de munca", a afirmat Traian Basescu.

De asemenea, el s-a referit si la necesitatea unei politici de cercetare comuna.

"De multe ori irosim bani cercetand acelasi lucru. Este clar ca trebuie sa ne stabilim prioritatile de cercetare, sa repartizam responsabilitatile in asa fel incat sa nu irosim bani in incercarea sa descoperim aceleasi lucruri", a mai spus presedintele.

#europa, #uniunea europeana, #schengen, #basescu, #state unite europa , #stiri Traian Basescu