Basescu spune ca participarea Frantei la Nabucco ar grabi demararea lucrarilor

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 10:02
1098 citiri
Basescu spune ca participarea Frantei la Nabucco ar grabi demararea lucrarilor

Presedintele Traian Basescu a declarat joi la TVR ca Romania sprijina in continuare participarea Frantei prin compania nationala de gaz la proiectul Nabucco, aratand ca acest lucru ar aduce, prin contributia financiara, certitudinea demararii lucrarilor.

Seful statului a spus ca atat Franta cat si Romania sunt la curent cu opozitia Turciei in a coopta Gaz de France in acest proiect si a argumentat ca participarea franceza, alaturi de cea germana, va aduce importante resurse financiare pentru a demara proiectul. "Gaz de France a fost respins de catre unul din parteneri (Turcia, n.r.) si noi credem ca nu este corect", a declarat presedintele.

Basescu a mai spus ca "implicarea Frantei e un plus de certitudine in realizarea proiectului si din acest motiv vom sustine participarea Gaz de France". In context, presedintele a spus ca a abordat acest subiect chiar joi, intr-o intalnire cu premierul Greciei.

Presedintele a sustinut ca proiectul Nabucco este destul de costisitor si a sugerat ca partenerii nu pot refuza o companie dispusa sa investeasca. "Pentru ca a avea Germania si Franta implicate in acest proiect inseamna un proiect care se va realiza pentru ca nu e un proiect iefitin. Numai constructia gazoductului e estimata la 5,5 miliarde de euro", a declarat Basescu, adaugand ca Franta a fost cea care a solicitat sprijin Romaniei.

Seful statului s-a aratat oprimist ca Nabucco va deveni realitate si a marturisit ca are "mari semne de intrebare" despre proiectul Southstream, criticand totodata presa romana care s-a grabit sa spuna ca Romania este izolata din punct de vedere energetic. "Nabucco va fi functional in 2012-2014. Investitia va incepe repede pentru ca sunt identificate sursele cu care aceasta conducta sa fie umpluta", a conchis presedintele.

"A fost la fel cum am discutat cu presedintele Sarkozy Gaz de France de exemplu -si mie mi-a covenit asocierea Gaz de France in proiectul Nabucco pentru ca este o garantie in plus ca se face-, la fel si eu am avut problemele mele, printre care Moldova. L-am rugat pe presedintele Sarkozy sa aiba in vedere si realitatea ca Romania sustine ca Republica Moldova sa fie atasata in ceea ce priveste viziunea de integrare europeana tarilor din Balcanii de Vest si nu Ucrainei, pentru ca asta inseamna s-o uitam pentru mult timp. Presedinte Sarkozy a inteles argumentele si ca un bun prieten al Romaniei a si facut public punctul dansului de vedere", a explicat Basescu. El a adaugat ca spera ca declaratiile presedintelui francez sa fie mai bine primite la Chisinau decat ale sale, care il irita pe Vladimir Voronin. "Poate la presedintele Sarkozy se enerveaza mai putin", a conchis seful statului.

Presedintele Traian Basescu l-a asigurat luni pe omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, ca Romania va sprijini firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco. Turcia se opune intrarii companiei energetice franceze Gaz de France (GDF) in proiectul de gazoduct Nabucco, din cauza pozitiei Frantei privind acuzatiile de genocid impotriva populatiei armene si intentia Turciei de a adera la UE, a declarat miercuri un inalt responsabil turc, citat de Reuters. Pe de alta parte, consortiul Nabucco a anuntat tot miercuri ca firma energetica germana RWE se va alatura proiectului. Ministerul Energiei din Turcia a transmis ca sase parteneri sunt suficienti pentru derularea proiectului, insa un al saptelea partener, dintr-o tara producatoare de gaze naturale, ar putea fi inclus.

Eliminata din proiectul Nabucco, compania franceza Gaz de France a amenintat joi indirect ca se va alatura proiectului rus South Stream, un mijloc de a face presiuni asupra partenerilor europeni pentru a fi cooptata in cele din urma in proiectul destinat sa reduca dependenta UE de gazul rus.

Consortiul Nabucco este detinut in mod egal de companiile de petrol si de gaze naturale din statele de tranzit: OMV din Austria, MOL din Ungaria, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria si Botas din Turcia.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.