Basescu: Sunt optimist in privinta participarii Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 12:56
1200 citiri
Basescu: Sunt optimist in privinta participarii Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco

Presedintele Traian Basescu, aflat miercuri intr-o vizita la Ashabad, a spus ca Romania apreciaza in mod deosebit politica turkmena de comercializare a resurselor energetice si este optimist in legatura cu eventuala participare a Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco, potrivit NewsIn.

"Imi ceea ce priveste securitatea energetica, cele doua tari vor coopera foarte bine. Apreciem in mod deosebit politica de comercializare a resurselor energetice pe care Turkmenistanul o desfasoara, fiind in mod egal deschis catre pietele europene, piata chinezeasca sau spre relatiile traditionale cu Gazprom", a evidentiat presedintele Basescu.

"Aceasta abordare ne face optimisti in legatura cu eventuala participare a Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco", a completat seful statului. Fosta republica sovietica, Turkmenistanul se afla intre Marea Caspica, Afganistan, Iran, Kazahstan si Uzbekistan si detine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.

La 10 iulie, presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, si sa aprovizioneze conducta cu gaz.

De cealalta parte, presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov nu a rostit niciodata in declaratia sa numele proiectului Nabucco, dar a insistat asupra aspectelor securitatii energetice.

"Securitatea energetica este un factor important pentru sustinerea pacii si a stabilitatii. In acest sens, punem accent pe diversificarea resurselor energetice si pe necesitatea implicarii tuturor actorilor vizati: tarile de tranzit, tarile furnizoare si tarile consumatoare", a declarat seful statului turkmen.

#Turkmenistan, # basescu, # nabucco, # securitate energetica , #stiri Traian Basescu