Basescu sustine finantarea de la buget a campaniilor electorale

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 23:11
1045 citiri
Basescu sustine finantarea de la buget a campaniilor electorale

Presedintele Traian Basescu s-a declarat, marti, sustinator al finantarii campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, mentionand ca ideea trebuie explicata romanilor si ca metoda poate fi introdusa incepand din 2012, informeaza Mediafax. 

"Trebuie sa avem forta sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile. Nu se poate face decat intr-un singur fel: asumandu-ne standarde de cost pe fiecare candidat si dandu-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local.

Este singura solutie sa terminam cu clientela din afara clasei politice si va asigur ca este infinit mai ieftin asa decat ceea ce se intampla acum.

Daca lasam la liber finantarea partidelor, nu vom face mare lucru in curatarea clasei politice. Va asigur ca o sa dispara si din partide ideea «aoleu, trebuie sa gasim candidat care are bani sa-si sustina campania»", a declarat Traian Basescu, la o dezbatere ISP.

El a adaugat ca "ar fi foarte sanatos" pentru clasa politica introducerea acestui tip de finantare.

"Va trebui sa explicam romanilor ca atunci cand reducem salarii nemernicii astia de politicienii au decis sa finanteze campaniile din buget.

Trebuie sa le explicam ca pierd mult mai mult altfel", a mai spus seful statului. El a mai spus ca, in situatia in care candidatul va avea bani de la bugetul de stat, atunci el va trebui sa justifice prin facturi banii cheltuiti.

"Trebuie sa avem forta sa ne asumam acest lucru, explicand romanilor ca pierd mult mai mult altfel, cu finantarea netranparenta a cumpararii de galeti, sepcute, de kilograme de ulei si zahar duse la poarta si asa mai departe", a adaugat Basescu.

El a mai precizat ca noul tip de finantare poate fi introdus incepand cu alegerile din 2012, fiind doar o chestie de alocare de resurse.

"Nu va fi mai mare de 10% decat sunt costurile in sistemul actual, desi aparent acum nu sunt", a conchis seful statului. 

#traian basescu, #campanii electorale, #buget , #stiri Traian Basescu