Basescu: trebuie sa ne gandim bine daca adoptam euro in 2015

Marti, 07 Iunie 2011, ora 09:07
1278 citiri
Basescu: trebuie sa ne gandim bine daca adoptam euro in 2015

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca Romania trebuie sa-si mentina obiectivul de a adera la euro in 2015, insa va trebui sa analizeze foarte atent daca este cazul sa adopte in 2015 moneda unica, fie si indeplinite criteriile de convergenta.

"Este relativ usor sa atingi tintele de deficit bugetar si inflatie" pentru euro, considera presedintele Basescu.

"Dar in acel moment trebuie sa te uiti la cat de competitiva este economia ta", a explicat seful statului. Una dintre lectiile crizei a fost ca este o greseala sa adopti moneda unica europeana fara a avea o economie fundamental competitiva, scrie Financial Times.

Basescu a aratat ca mentinerea obiectivului 2015 pentru aderarea la euro este importanta pentru pastrarea disciplinei fiscale greu obtinute a tarii.

"2012 este un an electoral, cand politicienii pot deveni extrem de generosi" cu fondurile publice, "iar oamenii vor trebui sa plateasca dupa alegeri pentru aceasta generozitate. A mentine obiectivul 2015 pentru euro genereaza disciplina necesara", a spus Basescu.

Presedintele, coalitia de guvernare de centru-dreapta si Banca Centrala au dezbatut la inceputul acestui an daca este cazul amanarii obiectivului euro, noteaza FT.

Problemele de la periferia zonei euro, plus experienta pozitiva din timpul crizei a unor tari precum Polonia, care au putut opera o devalorizare pentru a-si pastra competitivitatea, au determinat unele state central-europene sa-si amane orizontul de timp propus pentru aderarea la euro, explica Financial Times.

Viktor Orban, premierul Ungariei, spunea in februarie ca actualele circumstante sugereaza ca aderarea tarii la euro "nu este de conceput inainte de 2020", iar Jacek Rostowski, ministrul polonez de finante, spunea luna trecuta ca tara sa s-ar putea sa nu adopte euro pana in 2019, reaminteste cotidianul financiar britanic.

In aceste conditii, Basescu a spus ca Romania va analiza foarte atent daca este cazul sa se alature zonei euro in 2015, chiar daca ar indeplini criteriile de convergenta de la Maastrich, precizeaza Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adoptare euro, #tina infaltie, #tinta deficit, #traian basescu , #stiri Traian Basescu