Basescu: UE nu are nicio alta optiune decat sa sustina euro

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 15:18
1672 citiri
Basescu: UE nu are nicio alta optiune decat sa sustina euro

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la finalul Consiliului European de iarna, ca obiectivul principal al reuniunii a fost modificarea Tratatului de la Lisabona in vederea introducerii unui mecanism de stabilitate pentru prevenirea crizelor, fapt ce arata sustinerea UE a monedei euro, informeaza NewsIn.

"Consiliul a avut ca obiectiv principal decizia cu privire la modificarea Tratatului (de la Lisabona - n.r.) si introducerea Mecanismului European de Stabilitate. Cred eu ca e un semnal foarte important pentru piete si arata ca UE nu are nicio alta optiune si niciun fel de ezitare in a sustine moneda europeana unica si identitatea sa, data si de moneda unica europeana", a spus Basescu, la Bruxelles.

Presedintele a afirmat ca acest mecanism urmeaza sa intre in vigoare cel mai probabil la mijlocul anului 2013, dupa ce, pana la finele anului 2012, statele trebuie sa ratifice modificarea Tratatului cu privire la Mecanism.

"Acesta este destinat sa garanteze stabilitate financiara a zonei euro. Acordarea asistentei financiare in cadrul Mecanismului European de Stabilitate se face in conformitate cu reguli extrem de stricte, iar misiunea Mecanismului va fi aceea de a preveni crize financiare care, asa cum s-a demonstrat, in momentul in care afecteaza un stat din zona euro, practic pericliteaza intreaga stabiltate a zonei euro", a spus Basescu.

Seful statului a spus ca asistenta financiara acordata prin Mecanism va veni numai "ca o a doua optiune", dupa ce in prealabil se angajeaza un credit cu FMI.

"Fondul ramane principalul instrument de stabilizare, dar resursa financiara vine din interiorul zonei euro", a subliniat Traian Basescu, adaugand ca implementarea Mecanismului se va face de catre ministrii de finante ai statelor membre, impreuna cu Banca Centrala Europeana.

"Nu se va putea apela la resurse financiare din Mecanism decat dupa ce s-a angajat un program cu FMI si probabil si resursa financiara. Standardele dupa care va functiona mecanismul sunt cele ale FMI. Tot mecanismul de functionare este dupa standardele FMI, ce are rolul strict de a preveni crizele", a mai spus Basescu.

Un alt fapt subliniat de seful statului a fost acela ca la Mecanism vor putea adera si statele care nu se afla in zona euro.

"Statele din zona non-euro pot fi parte a Mecanismului daca doresc sa continue. Mecanismul nu lasa in afara statele care nu sunt in zona euro si nu le lipseste de acest mijloc de asistenta in situatie de criza", a adaugat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #euro, #mecanism, #moneda , #stiri Traian Basescu