Basescu va analiza reducerea sumei pe care cetatenii R. Moldova o platesc pentru viza

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 17:30
1303 citiri
Basescu va analiza reducerea sumei pe care cetatenii R. Moldova o platesc pentru viza

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Romania va analiza reducerea sumei pe care cetatenii R.Moldova sunt obligati sa o prezinte la obtinerea vizei de acces in tara noastra, dar si posibilitatea acordarii unor vize romanesti pe termen mai lung, in perspectiva intrarii in Schengen, precizeaza Mediafax.

"Privim cu multa deschidere doua dintre problemele ridicate de domnul presedinte Ghimpu, in afara de multe altele, dar ma refer la cele cu impact direct asupra cetatenilor. Una se refera reducerea sumei pe care cetatenii Republicii Moldova sunt obligati sa o prezinte la obtinerea vizei de acces in Romania, suma care acum se afla la nivelul de 500 de euro, va trebui sa analizam posibilitatea reducerii acestei sume in conditiile in care suntem obligati sa reducem cuantumul sumei pentru orice cetatean, nu numai penru cei ai Republicii Moldova, pentru a nu fi tratament discriminator.

De asemenea, am luat nota de faptul ca presedintele interimar al Republicii Moldova solicita sa analizam posibilitatea acordarii unor vize romanesti pe termen mai lung, avand in vedere intrarea Romaniei in spatiul Schengen, vize care ar putea avea valabilitate pana la 5 ani conform solicitarii partii moldovene.

Vom analiza si daca din punct de vedere al reglementarulor UE aceste lucruri sunt posibile le vom trata cu maxima atentie si cu dorinta de a raspunde pozitiv", a declarat Traian Basescu in timpul unei declaratii comune de presa, sustinuta alaturi de presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Presedintele Basescu a mai spus ca, in ceea ce priveste actiunile viitoare, va trebui ca in cel mai scurt timp sa se organizeze sesiunea Comisiei interguvernamentale de cooperare economica si integrare europeana, care va analiza proiecte economice, energetice si de infrastructura in derulare sau pe care cele doua state doresc sa le dezvolte.

"In discutiile pe care le-am avut cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso am ridicat problema a trei proiecte bilaterale care sa conecteze infrastructurile Republicii Moldova la infrastructura romaneasca si implicit la infrastructura europeana, este vorba de calea ferata Ungheni-Chisinau sau Iasi-Chisinau, de interconectarea stemului de transport gaze pe conducta si interconectarea pe o linie de linie de 400 de kilowati a retelelor electrice ale celor doua tari, avand in vedere conectarea pe 400 de kw si tranzitul energiei dinspre Federatia Rusa sau Ucraina catre piata Uniunii Europene", a conschis Traian Basescu.

Cei doi sefi de stat, Traian Basescu si Mihai Ghimpu, au semnat, marti, la Patatul Cotroceni, o Declaratie comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

#republica moldova taxe viza romania , #stiri Traian Basescu