Basescu: Vom rasplati sacrificiile romanilor prin echilibru macroeconomic

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:18
1319 citiri
Basescu: Vom rasplati sacrificiile romanilor prin echilibru macroeconomic

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca poporul roman a facut o serie de sacrificii in ultimii doi ani, apreciind ca acestea vor fi rasplatite prin mentinerea unui echilibru macroeconomic al Romaniei, potrivit Mediafax.

"Am constatat ca Romania are cheltuieli foarte mari cu functionarea statului si cheltuieli foarte mari cu programele sociale.

De asemenea, tot aici, in zona sociala, pot incadra si pensiile care au devenit mult mai mari decat sumele pe care Guvernul le colecta in fondul de pensii. Am actionat in 2010 extrem de sever in aceasta directie si este evident insa, privind la perspectiva de crestere economica a UE, ca Romania a atins niste echilibre in urma sacrificiilor pe seama populatiei. (...) Romania a luat un set de masuri in 2010", a declarat Traian Basescu, raspunzand intrebarii unui jurnalist italian referitoare la necesitatea unor noi reforme.

Seful statului roman a mai spus ca setul de masuri luate de autoritatile de la Bucuresti a permis restabilirea unor echilibre in Romania, dar ca se constata ca, in urma masurilor luate, exista in continuare un deficit la fondul de pensii de 3,6 miliarde de euro, 54 de programe sociale, dar si un deficit de un miliard de euro la sistemul de sanatate.

"Poporul roman a facut un set de sacrificii in acesti doi ani si noi credem ca sacrificiile acestea vor fi rasplatite prin mentinerea unui echilibru macroeconomic al Romaniei", a mai spus Basescu.

La randul sau, seful statului italian, Giorgio Napolitano, a afirmat ca unele masuri de austeritate sunt deja asimilate in Italia in mare masura. 

"Stim ca exista o tendinta negativa in ceea ce priveste ritmul dezvoltarii si a cresterii economice in Italia. De multa vreme, eu insumi am poposit cu atentie asupra somajului tinerilor. Nu trebuie sa ne lasam instigati de aceste probleme, trebuie sa le confruntam cu luciditate in contextul european, pentru ca Europa trebuie si poate sa faca mult ca Uniune in ceea ce priveste institutiile si politicile sale pentru a sustine dezvoltarea, si nu doar pentru a insanatosi situatiile financiare", a declarat Napolitano.

#masuri austeritate, #echilibru macroeconomic, #cheltuieli sociale, #fond pensii , #stiri Traian Basescu