Basescu vrea finalizarea negocierilor pe tema Codului Muncii

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 17:53
1083 citiri
Basescu vrea finalizarea negocierilor pe tema Codului Muncii

Traian Basescu a cerut Guvernului sa fixeze un termen pana la care va discuta noua legislatie a muncii cu partenerii sociali astfel incat prelungirea negocierilor sa nu constituie un factor de blocaj al adoptarii Codului Muncii si Codului Dialogului Social.

Seful statului a avertizat ca deschiderea spre dialog a Executivului nu trebuie sa dea posibilitatea sindicatelor sa treneze adoptarea noului Cod al Muncii.

"Este o tehnica, aceea a <<vrem sa discutam>> si eu sunt de acord ca trebui sa existe dialog cu sindicatele, cu patronatele. Una din strategiile curent aplicate de sindicate de a bloca o lege este <<vrem sa discutam >>.

Se discuta, se discuta si dupa trei saptamani se plicitisesc si spune <<n-avem ce discuta ca nimeni nu vrea nimic>>. Realitatea este ca in tehnica negocierii trebuie stabilit un termen pana la care un proiect de lege poate fi discutat. Daca nu se poate trage o concluzie, inseamna ca viziunile sunt diferite", a spus presedintele Romaniei.

In consecinta, negocierile pe noua legislatie a muncii ar trebuie sa fie limitate dinainte in timp deoarece problemele pe care aceste legi trebuie sa le rezolve sunt presante.

"Daca nu exista deschidere pentru rezolvarea problemei celor 1,68 milioane de oameni care lucreaza la negru, Guvernul nu poate amana la nesfarsit concluziile. De aceea var rog ca intodeauna sa conveniti in negocieri, termene. Este firesc sa fie discutii cu partenerii sociali, dar ele trebuiesc incadrate intr-un termen", a apreciat Basescu.

El a spus ca pretextul nevoii de negociere a fost in mod curent folosit pentru a trena legiferarea.

"Daca Legea educatiei care a fost in dezbatere publica circa patru ani ar fi fost luata in continuare la discutii nu ar fi fost nici acum, dupa cum nu ar fi fost nici Legea salarizarii sau Legea pensiilor. Toti partenerii trebuei sa inteleaga ca avem un termen si poate asta ne stimuleaza la a fi constructivi", a conchis Basescu.

#traian basescu, #codul muncii, #negocieri , #stiri Traian Basescu