Basescu vrea reexaminarea legii privind ajutorul de stat pentru cooperativele agricole

Luni, 29 Martie 2010, ora 23:42
1399 citiri
Basescu vrea reexaminarea legii privind ajutorul de stat pentru cooperativele agricole

Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare o lege ce include cooperativele agricole in categoria beneficiarilor creditelor pentru productie, explicand ca incepand cu 2010 ajutoarele de stat nu mai sunt acceptate in forma existenta si ca atare nu mai pot fi aplicate.

"Creditul agricol pentru productie este o forma de ajutor de stat ce s-a acordat pe o perioada de trei ani, incepand cu anul 2007, ulterior aplicandu-se prevederile Legii nr. 157/2005 pentru ratificarea tratatului (..) privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la UE, precum si celelalte reglementari comunitare in domeniul finantarii agriculturii.

Prin urmare, Legea creditului agricol pentru productie nu mai poate continua in forma actuala, iar introducerea unui nou alineat la unul dintre articolele legii nu are relevanta", se arata in motivarea cererii de reexaminare, remisa presedintelui Senatului de seful statului.

Basescu subliniaza ca incepand cu anul 2010, ajutoarele operationale acordate pe baza unitatii de productie pentru sustinerea preturilor sau a dobanzilor la credit nu mai sunt acceptate in forma existenta si, ca atare, nu mai pot fi aplicate.

"Astfel, asa cum reiese si din punctul de vedere al Guvernului, este necesara identificarea si promovarea ajutoarelor de stat compatibile cu cadrul comunitar pentru masurile ajutor de stat, sens in care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va elabora cadrul legislativ necesar accesarii acestor masuri pentru perioada 2010-2013", se mai precizeaza in cererea de reexaminare.

Legea pentru completarea art.3 din Legea creditului agricol pentru productie nr.150/2003 a fost adoptata pe 2 martie de Camera Deputatilor, forul decizional.

Actul a fost initiat de senatori ai PNL: Constantin Sever Cibu , Emilian Valentin Francu , Marius Petre Nicoara , Liviu Titus Pasca, Cornel Popa.

#basescu, #ajutor, #state, #cooperative, #agricole, #agricultura , #stiri Traian Basescu