Berceanu: Taxa de la podul Fetesti-Cernavoda aduce 400.000 de lei pe zi

Duminica, 09 August 2009, ora 23:39
1512 citiri
Berceanu: Taxa de la podul Fetesti-Cernavoda aduce 400.000 de lei pe zi

Ministrul Radu Berceanu spune ca incasarile prin punctul de taxare de la podul Fetesti-Cernavoda se ridica la aproximativ 400.000 de lei pe zi, bani care pot fi folositi pentru a face "jumatate din deszapezire" si il acuza pe predecesorul sau ca nu a introdus mai devreme aceasta taxa.

Incasarile sunt intre 300.000 si 400.000 de lei pe zi, ceea ce inseamna o suma pe an cu care putem face jumatate din deszapezire. Daca nu o facem cu banii de aici, luam fonduri de la bugetul de stat si nu mai facem zece kilometri de autostrada", a declarat Berceanu, duminica, la Constanta, unde a participat, alaturi de presedintele Traian Basescu, la o intalnire cu autoritati portuare, la sediul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta.

El a precizat ca zilele cu cele mai mari incasari nu sunt neaparat cele de la sfarsitul saptamanii, cand lumea se indreapta sau se intoarce de pe litoral, ci in timpul saptamanii, atunci cand trec mai multe camioane prin punctul de taxare de la Fetesti.

Radu Berceanu l-a acuzat pe fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, ca nu a introdus mai devreme acest punct de taxare, sustinand ca astfel Compania Nationala de Autostrazi a pierdut sume importante.

El a mai spus ca "principalii acuzatori" ai acestei taxe nu sunt turistii care merg la mare, ci soferii camioanelor. "Foarte deranjati nu sunt cei care merg cu autoturisme, foarte deranjati sunt cei de la camioane, nu atat din cauza taxei, ci pentru ca am inceput sa controlam rovinieta, am inceput sa controlam incarcatura, am inceput sa controlam documentele.

 

"Pana acum in Romania era nu «land of choice», ci «nobody's land» din punctul acesta de vedere. Am vazut ca toti care trec in Austria sau Ungaria se reped sa-si cumpere rovinieta, iar la noi avem chiar acolo microbuze de naveta care au rovinieta de o zi", a afirmat ministrul Transporturilor.

In ceea ce priveste nemultumirea locuitorilor din Fetesti care circula pe autostrada zilnic pentru a ajunge la serviciu, Radu Berceanu crede ca nu au motive sa fie nemultumiti de introducerea taxei de trecere a podului, sustinand ca "autostrada nu e pentru navetisti".

"Nicaieri in lume autostrazile nu sunt pentru naveta, nu se face naveta pe autostrazi. Cine vrea sa faca naveta pe autostrada, n-are decat. Sunt vreo patru trenuri intr-un sens, vreo patru in alt sens, sunt autobuze, microbuze. Deci, daca vor sa se duca cu masina, platesc taxa. Daca nu, se duc cu autobuzele cu trenul", a declarat Berceanu, duminica, la Constanta. 

Deputatul PNL de Fetesti-Tandarei Cristina Pocora a lansat, vineri, o campanie de strangere de semnaturi pentru anularea taxei de trecere a podului Fetesti - Cernavoda in cazul locuitorilor din zona, urmand ca listele de semnaturi sa-i fie inmanate ministrului PDL al Transporturilor Radu Berceanu.

In conferinta de presa sustinuta cu acest prilej, Cristina Pocora l-a acuzat pe Berceanu ca "ignora complet faptul ca acest bir reprezinta o adevarata povara pentru bugetul, si asa limitat, al locuitorilor din zona". "Practic, acestia traverseaza foarte des podul si, de fiecare data, trebuie sa plateasca. La un calcul simplu, un fetestean ajunge sa scoata din buzunar peste 500 de lei pe luna pentru acest bir", a sustinut deputatul liberal.

#berceanu, #incasari, #pod , #stiri Traian Basescu