Blocarea fondurilor europene nu are legatura cu frauda - Traian Basescu

Joi, 23 Iunie 2011, ora 09:42
1478 citiri
Blocarea fondurilor europene nu are legatura cu frauda - Traian Basescu

Blocarea fondurilor structurale pe infrastructura de catre Comisia Europeana nu are legatura cu fraude descoperite de functionarii europeni, sustine presedintele Traian Basescu, care a precizat a blocarea fondurilor are legatura cu unele iregularitat, anunta NewsIn

"Raportul Comisiei Europene nu a constatat inca frauda, dar a constatat nerespectare de proceduri, care nu sunt egale cu frauda. ANRMAP trebuie sa verifice respectarea procedurilor, conform regulilor si tratatului de aderare, managerul nu este cel care si controleaza (...)

Responsabilitatea nerespectarii procedurilor o are organizatorul licitatiei, si organizatorul este Consiliul Judetean. Iregularitati, nu fraude", a subliniat Basescu intr-o emisiune B1TV.

"Am vazut eu in raport si in mod categoric este eronat, la unul din judete se reproseaza utilizarea procedurii rapide. Exista si o procedura care scurteaza termenele, pai eu eram in Consiliul European in mai 2009 cand am stabilit la nivel de Uniunea Europeana prin decizia Consiliului sa se utilizeze proceduri accelerate pentru a crea locuri de munca.

Un control al Comisiei Europene vine astazi si spune ca s-a folosit in mod nejustificat procedura accelerata. Deci sa nu credeti ca sunt mult mai destepti ca noi si functionarii astia care vin sa faca controlul. De multe ori scriu prostii si trebuie sa te duci cu argumente sa le corectezi", a mai explicat seful statului.

Potrivit lui Basescu, in acest moment ANRMAP trebuie sa verifice in decurs de doua luni de zile circa 146 de contracte pe fonduri europene si sa realizeze o serie de recomandari pentru desfasurarea procedurilor de achizitie.

"Poate urma urmatoarea faza, dupa ce verifica ANRMAP si spune 'din 146 de contracte am mai gasit 15 cu iregularitati, 3 cu suspiciune de frauda, restul in regula', vine OLAF si le ia pe toate la mana si OLAF iti constata fraude!", a avertizat totusi presedintele.

Comisia Europeana a transmis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2- Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport - a Programului Operational Regional, din cauza unor deficiente constatate in achizitiile publice.

In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare, potrivit unui comunicat emis luni seara de minister.

"Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport - a Programului Operational Regional pana la indeplinirea masurilor propuse Romaniei de Comisia Europeana", se mai arata in comunicat.

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate).

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#basescu, #blocarea fondurilor, #fonduri, #traian basescu , #stiri Traian Basescu