Bulgaria amana adoptarea euro

Luni, 25 Iulie 2011, ora 16:47
1267 citiri
Bulgaria amana adoptarea euro

Bulgaria amana planurile de adoptare a euro pana la rezolvarea problemelor din regiune, a declarat ministrul de Finante, Simeon Djankov, transmite Mediafax.

"Asteptam sa vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem sa vedem cum evolueaza situatia inainte de a decide cand sa intram.

In prezent, problema (adoptarii euro - n.r.) nu este un subiect de discutie", a spus Djankov intr-un interviu la Londra.

Bulgaria ar putea decide in acest an cand sa relanseze eforturile de adoptare a euro, inclusiv cele privind intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM), dupa ce Parlamentul a aprobat un plan de includere in Constitutie a unor limite privind cheltuielile si deficitul bugetar, a aratat ministrul.

Randamentul obligatiunilor in dolari ale Bulgariei cu maturitate in 2015 a scazut luni pentru a patra sedinta consecutiv, cu 0,01 puncte procentuale, la 3,27%, cel mai redus nivel din 11 iulie.

Randamentul obligatiunilor denominate in euro, cu maturitate in 2013, s-a mentinut la 3,09%.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a redus cheltuielile si a imbunatatit colectarea impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, pentru care are o tinta de 2,5% in acest an si de 0,5% in 2014.

Romania are ca tinta pentru adoptarea euro anul 2015.

Presedintele Traian Basescu a declarat insa in iunie, pentru Financial Times, ca desi Romania poate indeplini criteriile fiscale pentru intrarea in zona euro, va analiza cu atentie daca este potrivit sa faca acest lucru.

#bulgaria euro, #bulgaria adoptare euro, #euro , #stiri Traian Basescu