Bulgaria si Romania, ''the new kids on the block''

Luni, 08 Ianuarie 2007, ora 08:57
958 citiri

Noii membri ai Uniunii Europene, Bulgaria si Romania, sunt doua tari inapoiate din punct de vedere economic si politic. Va functiona din nou? Este tentant sa ne alaturam entuziastilor de la Bucuresti si Sofia care par sa creada ca statutul de membru al Uniunii le promite accesul la bogatii nemasurate.

Cele opt state foste comuniste care s-au alaturat Uniunii in 2004 se descurca destul de bine. Bulgaria si Romania au deja o crestere economica puternica, iar banii de la Bruxelles vor ajuta, comenteaza The Economist, intr-un articol cu titlul 'New kids on the block' / formatie pop din anii 90/. Cu toate acestea, perechea balcanica difera de predecesoarele sale. PIB-ul pe cap de locuitor in 2005 a fost in Bulgaria de doar 3.480 de dolari iar in Romania de 4.490 de dolari, fata de un PIB de 9.240 de dolari raportat de cele opt tari (est europene) intrate in 2004 si de unul mediu pe UE de 29.330 de dolari. Cele doua tari sunt in urma si din alte motive. Infrastructura si serviciile publice sunt mai proaste decat in restul statelor din Europa de Est, coruptia este mai puternica, iar cultura politica mai fragila.

Desi unite de institutiile slabe si de saracia lor, Bulgaria si Romania difera in privinta marimii, istoriei, politicii si structurii economice. Romania, cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, este a doua tara ca marime din Europa de Est dupa Polonia. Teritoriul Bulgariei reprezinta doar o treime din cel al Romaniei. Acesta ar putea fi un avantaj, avand in vedere ca elitele tarilor mici se dovedesc a fi in general mai eficiente. Cu toate acestea, elita politica a Romaniei a depasit-o recent pe cea a Bulgariei. De asemenea, tarile mari sunt mai importante pentru investitorii straini. Ambele tari se afla la marginea UE insa, in timp ce bulgarii se simt pe dinafara, romanii se vad ca un avanpost latin intr-o mare slava. Limba lor este asemanatoare cu italiana si franceza. Bulgara este in schimb o limba slava apropiata de rusa asa cum este daneza de suedeza.

Fiecare dintre ele are o minoritate etnica considerabila dintr-o tara vecina. In Romania, 7 la suta din populatie este de etnie ungara. Partidul minoritatii ungare, UDMR, este o prezenta constanta in guvernele de coalitie, care si-a tocit latura reformatoare. Aproximativ 9 la suta din populatia Bulgariei o reprezinta etnicii turci, mai saraci si mai putin educati decat concetatenii lor. Partidul minoritatii turce din Bulgaria, condus de Ahmed Dogan, este in mod frecvent tinta plangerilor facute de cei care militeaza impotriva coruptiei. Ambele tari au importante comunitati de populatii rome, care adesea traiesc in conditii precare, mai proaste decat in comunism.

Perechea balcanica priveste Rusia in mod diferit. In timp ce bulgarii i-au multumit Rusiei tariste pentru eliberarea de sub dominatia otomana si majoritatea isi aminte ste de perioada comunista ca de o perioada de modernizare, pentru romani Rusia este un pradator care le-a rapit o provincie estica in 1812. Romania recastigat-o in 1918 si a pierdut-o din nou in favoarea Uniunii Sovietice in 1940-41. Aceasta regiune, alaturi de o fasie de pamant situata la granita cu Ucraina, alcatuiesc acum Republica Moldova.

Sub conducerea presedintelui Traian Basescu, Romania a devenit un bastion al atlanticismului in regiunea Marii Negre. Bulgaria este in mare parte pasiva in privinta politicii externe, desi are relatii bune cu Rusia. Premierul bulgar, Sergei Stanisev, a studiat la Moscova. Acest lucru este valabil si pentru fosti lideri romani insa a admite acest lucru acum, inseamna a-ti atrage oprobiul politic. Basescu descrie regimul comunist drept unul criminal, in timp ce liderii bulgari doar murmura. Pe plan politic, Romania este cunoscuta pentru conflictul recurent dintre presedintele Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Doar dorinta de a intra in UE a tinut impreuna in guvern Partidul Democrat al presedintelui Basescu si Partidul National Liberal al premierului Tariceanu. In Bulgaria, premierul si presedintele vin acelasi partid. Dar coalitia aflata la guvernare combina socialistii (fostii-comunisti), cvasi-monarhi stii condusi de fostul rege Simeon al II-lea si partidul lui Dogan. Alegeri pot avea loc in ambele tari anul acesta.

Aderarea la UE a presupus o presiune intensa pentru afi indeplinite standardele Bruxelles-ului, ceea ce nu se intampla inca in cazul nici uneia din tari.Principala temere vizeaza sfidarea legii. In Romania aceasta a imbracat forma coruptiei, iar in Bulgaria - a crimei organizate. Sistemele justitiei penale sunt slabe, iar incompetenta la nivel inalt este un lucru comun. Romania a facut mai multe progrese: ministrul independent de justitie, Monica Macovei, este un administrator eficient, care a clatinat structura si modul de tragere la raspundere al magistratilor si procurorilor. Bulgaria s-a miscat mai incet. Unii politicieni par inca de neatins, la fel unele grupari ale crimei organizate. Un studiu recent al OECD situa Bulgaria pe un loc superior Romaniei in ceea ce priveste promovarea investitiilor, in timp ce aceasta din urma se descurca mai bine in privinta masurilor anticoruptie si a integritatii in afaceri. Unii oficiali si politicieni romani de rang inalt si-au pierdut slujbele si chiar libertatea. Anchetarea fostului premier roman Adrian Nastase contrasteaza cu imunitatea de care se bucura inca clasa politica bulgara.

Manageri cu experienta in ambele tari sustin ca romanii sunt mai individualisti decat bulgarii. 'In Romania problema este sa ii faci sa lucreze intr-o echipa, in timp ce in Bulgaria este sa ii faci sa aiba vreo initiativa', declara unul dintre acestia. Educatia superioara este birocratica si se complace in starea actuala. Infrastructura este cumplita; legaturile de transport dintre cele doua tari sunt extrem de proaste, existand un singur pod peste Dunare. Un program rutier de proportii in Romania este impotmolit in scandaluri de mita. Imbunatatirile vor inghiti banii UE, care ar putea adauga inca 2 procente la PIB intre 2007-2013. Este greu sa fi increzator ca acesti bani vor fi cheltuiti cum trebuie.

Principala diferenta macroeconomica intre cele doua tari este ca valuta romaneasca oscileaza in timp ce a Bulgariei este tintuita de euro. Ambele tari au enorme deficite de cont curent: in Bulgaria acesta reprezenta aproape 13.5 la suta din PIB in 2006, in timp ce in Romania reprezenta 10,3 la suta. Daca inflatia va continua, adoptarea monedei euro este la cel putin 10 ani distanta. Perspectiva demografica a Romaniei este buna raportata la standardele postcomuniste, cu un slab declin al populatiei care se asteapta sa se reduca odata cu imbunatatirea salariilor si a asistentei medicale. Pe de alta parte Bulgaria are una din cele mai terifiante perspective demografice din Europa de Est, populatia urmand sa scada sub 7 milioane pana in 2020.

Exista apoi problema emigrarii, incurajata de locurile de munca prost platite, de conditiile proaste de munca si de serviciile publice deficitare. Deja 2 milioane de romani si 800.000 de bulgari traiesc in strainatate. Intrarea in UE poate incuraja emigrarea, desi cea mai mare parte a membrilor UE au impus restrictii temporare in ceea ce priveste accesul romanilor si bulgarilor pe piata fortei lor de munca, in parte datorita faptului ca imigrantii polonezi si din alte tari au fost mai multi decat s-au asteptat. Granitele ambelor tari sunt permeabile. Moldovenii pot lucra usor (desi nu intotdeauna legal) in Romania, la fel si macedonenii in Bulgaria. Desi cele doua guverne incearca sa restrictioneze emiterea de pasapoarte pe criterii de similitudine etnica, ele nu pot sa ii pot impiedica pe acestia sa vina in tarile lor.

Romania are avantajul marimii, al demografiei si al unei noi elite increzatoare in sine, dornice de a pune tara pe harta Europei. Cu toate acestea, dat fiind haosul politic care a avut loc in celelalte state ale Europei de Est, multe dintre acestea mai bogate si mai puternice decat cele doua noi venite, este clar ca drumul perechii balcanice spre prosperitatea si stabilitatea din UE va fi unul dificil. Singura intrebare este cat de dificil.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)