CC: Masurile de austeritate decise de Guvern, partial neconstitutionale

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 11:36
1532 citiri
CC: Masurile de austeritate decise de Guvern, partial neconstitutionale

Curtea Constitutionala a decis vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului. Potrivit unor surse judiciare, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca prevederile privind pensiile magistratilor sunt neconstitutionale, in timp ce in cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, insa nu se impune reglementarea lor in Parlament, relateaza Mediafax.

Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile.

Curtea Constitutionala (CC) a luat in discutie sesizarile PSD si PNL , precum si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea masurilor de reducere a salariilor si a pensiilor decise de Guvern.

PSD a sesizat Curtea Constitutionala in cazul Legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta.

De asemenea, PSD au contestat la Curtea Constitutionala si legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.

PNL a contestat la Curtea Constitutionala Legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea masurilor de austeritate care vizeaza reducerea salariilor si pensiilor, dar si in cazul legii privind recalcularea pensiilor speciale.

Sedinta Curtii Constitutionale, in care au fost discutate cele cinci sesizari ale PSD, PNL si instantei supeme privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate asumate de Guvern, este prima in noua formula, dupa numirile lui Mircea Stefan Minea si a Iuliei Antoanella Motoc, sustinuti de PDL, si alegerea lui Augustin Zegrean (fost senator PD), ca presedinte al instantei constitutionale.

Cei noua judecatori ai CC sunt Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu (ambii numiti de presedintele Traian Basescu), Ion Predescu, Aspazia Cojocaru (propusi de PSD), Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), Tudorel Toader (propus de PNL), Acsinte Gaspar, Iulia Antoanela Motoc si Mircea Stefan Minea (toti propusi de PDL).

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #cc, #guvern, #masuri , #stiri Traian Basescu