Cei cu asigurari facultative de incendiu, cutremur, alunecari de teren nu mai incheie si obligatorii

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 13:37
1553 citiri
Cei cu asigurari facultative de incendiu, cutremur, alunecari de teren nu mai incheie si obligatorii

Proprietarii care au cumparat deja o asigurare facultativa ce acopera daunele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren nu vor mai trebui sa incheie si una obligatorie, presedintele Basescu promulgand legea care elimina necesitatea incheierii unei astfel de asigurari, informeaza Mediafax.

Potrivit Ziarului Financiar, companiile de asigurari implicate in sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 milioane euro, ceea ce pune in pericol functionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Legea, adoptata in 16 noiembrie de Camera Deputatilor, prevede modificarea titlului Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, care devine "Lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor".

Noua lege defineste dezastrul natural drept "cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale" si include si Ministerul Administratiei si Internelor, alaturi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printre cei care trebuie sa adopte normele de aplicare.

De asemenea, legea prevede ca locuintele expertizate seismic si incadrate la gradul I de risc nu vor fi asigurate decat dupa receptionarea lucrarilor de consolidare.

La articolul 3, care reglementeaza tipul de imobile pentru care se incheie asigurare, a fost introdus un alineat nou, potrivit caruia nu intra sub incidenta legii "persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie".

De asemenea, textul alineatului care prevedea ca "suma asigurata obligatoriu, precum si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin hotarare a Guvernului, in primii 5 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, iar dupa aceasta perioada, prin ordin al presedintelui CSA" a fost schimbat astfel incat suma si prima de asigurare pot fi modificate prin ordin al presedintelui CSA.

Prevederea conform careia modificarea valorii sumelor aferente asigurarii se poate face anual este eliminata, ramanand numai aceea conform careia "criteriile care pot sta la baza modificarii se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi si trebuie sa vizeze cel putin suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei".

Articolul 6 al Legii 260/2008, care prevedea ca "riscurile care se asigura obligatoriu prin PAID sunt daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului, ca efect direct sau indirect al producerii dezastrului natural", a fost modificat, astfel incat prevede ca "prin PAD sunt acoperite daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta".

Articolul 16, care reglementeaza drepturile si obligatiile PAID, capata o noua formulare, referindu-se la drepturile si obligatiile "societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte" in conditiile legii.

In forma initiala, articolul prevedea explicit, la capitolul obligatii, plata despagubirilor, in forma modificata, aceasta disparand si ramanand doar formularile "sa constate si sa evalueze prejudiciile, sa stabileasca cuantumul despagubirii si sa finalizeze dosarele de dauna in termenele si conditiile stabilite in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi", respectiv "sa indeplineasca celelalte obligatii si sa respecte conditiile prevazute de prezenta lege".

In ceea ce priveste drepturile, a ramas in vigoare acela de a retinecomisionul din valoarea primei obligatorii platite, in cuantumul prevazut prin ordin al presedintelui C.S.A, fiind eliminat dreptul de a refuza "plata despagubirilor in cazul in care, in termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat", beneficiarii "nu au instiintat asiguratorul despre acest fapt si daca, din acest motiv nu s-a putut determina cauza producerii riscului asigurat, respectiv marimea si intinderea prejudiciului".

Daca potrivit legii initiale, plata despagubirilor se facea "de societatea care a efectuat constatarea si evaluarea in termenul prevazut prin normele emise de CSA", in varianta modificata plata despagubirilor se va face direct de catre PAID, in baza unui centralizator emis de catre asiguratorul care a facut constatarea si evaliarea, iar PAID va deconta asiguratorilor cheltuielile pentru aceste operatiuni.

O alta modificare stabileste ca "sumele platite de PAID asiguratului cu titlu de despagubire, in baza PAD, se constituie in baza principiului asigurarii de prim risc", in forma initiala, prevederile referitoare la sumele find aceea conform careia "valoarea asigurata obligatoriu sau, dupa caz, parte din aceasta, corespunzatoare valorii pagubei" se va incasa de asigurator de la PAID, in conformitate cu normele emise de C.S.A", precum si cea conform careia "calculul despagubirii pentru suma asigurata prin PAD se va face pe baza asigurarii de prim risc".

Forma initiala a Legii 260/2008 prevedea ca "pot fi actionari ai PAID persoanele juridice care sunt autorizate sa incheie polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prevazute de Legea nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si de normele prudentiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale, emise in aplicarea legii", iar ulterior constituirii PAID, asiguratorii care indeplinesc conditiile "au dreptul de a deveni actionari la aceasta societate in aceleasi conditii cu actionarii PAID care au calitatea de asiguratori autorizati sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte".

In noua forma, pot fi actionari ai PAID societatile de asigurare-reasigurare autorizate de CSA sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte care singure sau prin intermediul sau in legatura cu alte societati de asigurare controlate de aceleasi persoane sau grup de persoane exercita drepturi ce decurg din retinerea unor actiuni care, cumulate, reprezinta cel putin 15% din capitalul social al PAID sau ii confera acesteia cel mult 15% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor PAID".

De asemenea, sunt abrogate alineatul conform caruia "un actionar poate detine cel mult 15% din actiunile PAID sau din drepturile de vot in cadrul adunarii generale a actionarilor", precum si articolul care reglementeaza functionarea consiliului consultativ al PAID.

Conform Ziarului Financiar, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a inceput sa vanda polite de asigurare obligatorie la jumatatea acestui an si pana la inceputul lunii noiembrie fusesera emise circa 125.000 de polite.

Reprezentantii CSA declarau recent ca reducerea gradului de dispersie a riscurilor pune in pericol chiar continuitatea programului de asigurare impotriva catastrofelor.

Riscurile asigurate prin polita obligatorie au fost plasate pe piata internationala printr-un program de reasigurare incheiat cu mai multe grupuri financiare precum Swiss Re, Partner Re sau Sindicatele Lloyd's.

La stabilirea costului reasigurarii s-a avut, de asemenea, in vedere un grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinte. Astra Asigurari, Groupama si Platinum detin fiecare 15% din capitalul social al PAID, alte zece societati avand o participatie de 5,5%.

#asigurari, #dezastre, #facultative, #locuinte, #obligatorii, #paid, #sume , #stiri Traian Basescu