Corlatean: Lipsa de "onorabilitate" a lui Basescu este platita de Romania

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 13:51
1394 citiri
Corlatean: Lipsa de "onorabilitate" a lui Basescu este platita de Romania

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat marti seara ca Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen pentru ca nu i s-a dat "tainul" promis de Traian Basescu la Paris in 2009, adica unele contracte pentru firmele frantuzesti, informeaza NewsIn.

Corlatean a dezvaluit la Realitatea TV ca i-a spus si lui Teodor Baconschi si lui Vasile Blaga cand acestia au fost in comisiile parlamentare ca Franta este deranjata ca nu s-au respectat promisiunile facute de Traian Basescu legate de "chestiuni de ordin economic", care implica foarte multi bani, si pe care el le-a rezumat prin cuvantul "tain", acelasi pe care Basescu il folosise tot in raport cu Franta inainte de a deveni presedinte.

"Haideti, daca tot e sa spunem lucrurilor pe nume, va spun ca am invitat doi ministri la comisiile de politica externa si administratie din Senat, acum o luna de zile - ministrul de externe care a fost prezent si ministrul de interne care s-a intors din drum, pentru ca avea un scandal de coruptie proaspat aparut la MAI si a trimis un secretar de stat. Plus dl Blaga, ca fost ministru.

In spatele usilor inchise am discutat anumite lucruri pe care nu le voi detalia, dar le-am propus sa produca rapid o strategie politica de promovare a acestui interes. Si le-am spus, si cu asta inchei acest subiect al promisiunilor facute de Traian Basescu la Paris: ceea ce apuci sa promiti, intr-un limbaj pe care domnia sa l-a calificat - si eu nu sunt de acord cu acest limbaj - ca , cand apuci sa promiti anumite chestiuni de ordin economic si bani foarte multi si nu te tii de aceste chestiuni... Nimeni nu i-a cerut treaba asta!", a povestit senatorul PSD.

Intrebat ce anume a promis Basescu si cand, Corlatean a sugerat ca presedintele ar fi dat de inteles in cadrul vizitei pe care a facut-o in mai 2009 ca firmele frantuzesti vor primi contracte cu statul roman, mentionand ca ulterior promisiunea nu s-a respectat.

"Nu pot sa intru in detalii, dar sunt chestiuni de ordin economic. Chestiuni de bani foarte multi. Cand tu te duci in 2009, in precampanie electorala si incerci sa castigi simpatie, sa dai o imagine de mare lider, sa impresionezi emigratia romaneasca de acolo si faci promisiuni economice pe bani foarte multi... Sunt realitati si au aparut inclusiv in presa chestiuni care au fost discutate. Astfel de chestiuni se platesc in relatiile internationale. Cineva care are o conduita iresponsabila si care isi bate joc, pentru interesul sau personal, de interesele nationale, plateste. Dar nu plateste domnia sa, plateste statul pe care-l reprezinta", a continuat el.

Titus Corlatean spune ca lipsa de "onorabilitate" a lui Traian Basescu este platita in acest moment de Romania.

"Am redat o parte din lucrurile din spatele cortinei nu in sensul in care liderii europeni au venit la intins mana si astea. Nu! Vorbim de onorabilitatea liderului de la Bucuresti si conduita si nedemocratica si lipsita de responsabilitate in ceea ce face. Astea se platesc in relatiile internationale. Si asta trebuie sa intelegem noi: responsabilitatea este sus, nu este la Paris. Daca stiti unde este Gradina Botanica la Bucuresti, peste drum este un Palat care se numeste Cotroceni. Acolo este problema", a sustinut pesedistul.

Seful Comisiei de politica externa a spus ca una din firmele care a fost "scoasa de pe piata de Guvern" e Vinci, careia i s-a cerut "spaga la nivel african" pentru contractul de autostrada Comarnic-Brasov.

"Atunci cand noi aflam din medii franceze de inalt nivel faptul ca acestei companii i s-a cerut spaga, inacceptabila nici macar la nivel african, si cand aceasta companie este scoasa de pe piata de un Guvern care este pus pe spaga, acest lucru se rasfange impotriva Romaniei. Spun un lucru aflat din mediile franceze", a acuzat Corlatean, care a raspuns pozitiv intrebarii daca incidentul cu Vinci ar putea avea o legatura cu atitudinea oficialilor francezi pe subiectul Schengen.

La insistentele moderatoarei, Corlatean a intarit ca "spaga" care s-a cerut acestei firme a fost foarte mare. " Peste nivel african. Foarte serioasa", a opinat el.

"Va aduc aminte de scandalul pe segmentul de autostrada Comarnic-Brasov, atunci cand s-a ridicat dintr-odata valoarea contractului ca sa se acopere aceasta chestiune", a continuat el.

Corlatean a spus apoi ca si reticenta Germaniei fata de aderarea Romaniei la Schengen are drept cauza tot tratamentul prost fata de firmele straine.

"Companiile germane au de incasat corect, legal, foarte multi bani de la Guvernul Romaniei, bani pe care nu i-au primit, desi s-au promis si doamnei Merkel acum o luna si jumatate. Lucrurile astea se aduna", a 

#aderare, #firme, #franta, #promisiune, #romania, #schengen, #spaga , #stiri Traian Basescu