Dezacordurile dintre Baku si Ashabad ar putea dauna proiectului Nabucco

Luni, 27 Iulie 2009, ora 18:36
1323 citiri
Dezacordurile dintre Baku si Ashabad ar putea dauna proiectului Nabucco

Acutizarea dezacordurilor dintre Turkmenistan si Azerbaidjan ar putea influenta negativ proiectul european Nabucco si lasa sperante de realizare pentru proiectul South Stream, sustinut de Moscova, scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta in editia de luni, relateaza NewsIn.

"Pentru Moscova, care sustine instalarea gazoductului South Stream pe sub Marea Neagra si prin care resursele de gaz din bazinul Marii Caspice ar trebui sa ajunga in Europa, fiind controlate de Gazprom, a aparut o noua speranta de realizare a proiectului.

Intre posibili participanti ai proiectului Nabucco, Turkmenistan si Azerbaidjan, s-au acutizat dezacordurile pe fondul discutiilor de impartire a resurselor din Marea Caspica", scrie publicatia rusa.

La sfarsitul saptamanii trecute aceste tari au avut un schimb de replici dure, afirmand ca sunt gata sa-si foloseasca resursele pentru apararea pozitiilor. Astfel, Turkmenistanul anunta vineri ca va da in judecata Azerbaidjanul, daca nu se va ajunge la un consens asupra a trei zacaminte de hidrocarburi disputate in Marea Caspica.

"Il insarcinez pe ministrul de externe, Rasid Meredov, sa contacteze experti internationali eminenti pentru a studia legalitatea pretentiilor Azerbaidjanului asupra zacamintelor disputate (...) si apoi sa supuna documentele pregatite examinarii Curtii Internationale de Arbitraj", a spus presedintele turkmen.

De asemenea, Berdimuhamedov a acuzat Azerbaidjanul ca a inceput unilateral explorarea a doua dintre cele trei zacaminte disputate. Potrivit lui, zacamintele sunt situate "pe teritoriu turkmen si apartin Turkmenistanului".

Drept raspuns, viceministrul azer de externe, Halaf Halafov, a spus sambata ca Azerbaidjanul isi va apara interesele.

"Suntem gata sa aparam interesele Azerbaidjanului prin toate mijloacele disponibile, inclusiv diplomatice. In ceea ce priveste procedurile in justitie, daca se vor dovedi necesare, suntem gata sa le luam in calcul si pe acestea", a declarat oficialul citat la postul de televiziune ANS.

Expertul rus de la Troika Dialog, Valeri Nesterov, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca neintelegerile ar putea impiedica serios realizarea proiectului Nabucco din cauza acutizarii neintelegerilor dintre cele doua tari.

"Sperantele Rusiei privind conducta South Stream, ca proiect concurent al Nabucco, au fost legate chiar de nesolutionarea impartirii platoului caspic", a subliniat expertul rus.

"Pastrarea si chiar acutizarea dezacordurilor ar putea cel putin incetini realizarea gazoductului transcaspic, din Turkmenistan in Azerbaidjan, si cel mult pot micsora resursele de gaz pentru Nabucco pana la doua surse: Iran si Azerbaidjan", a mai spus el.

In acelasi timp, considera expertul rus "cele doua foste republici sovietice vor ajunge greu la un consens".

"Resursele energetice ale Azerbaidjanului de pe platoul Marii Caspice s-au dovedit a fi mai putine decat se estima cu zece ani in urma, asa ca Baku va lupta destul de dur, revendicandu-si drepturile asupra oricarui zacamant", spune el, adaugand ca "Azerbaidjanul, spre deosebire de Turkmenistan, nu dispune de resurse suplimentare".

"Nici Ashabadul nu va ceda in aceasta disputa, avand in vedere importanta vitala a necesitatii de incasare de fonduri din vanzarea resurselor sale. Astfel, fara o presiune din exterior, acestor doua tari le va fi foarte greu sa ajunga la o intelegere", a mai spus el pentru Nezavisimaia Gazeta.

Atat Turkmenistanul, cat si Azerbaijanul sunt potentiali furnizori de gaz pentru proiectul energetic european Nabucco, destinat sa reduca dependenta UE de Rusia si la care Romania este partener.

Turkmenistanul nu si-a luat niciun angajament clar in privinta Nabucco, dar presedintele roman Traian Basescu, care a fost saptamana trecuta in vizita la Ashabad, se declarase optimist.

Basescu exprimase de asemenea intentia Romaniei de a participa la exploatarea zacamintelor din Turkmenistan si de a furniza acestei tari echipament de extractie.

Cele cinci tari riverane Marii Caspice (Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, Rusia si Iran) nu au ajuns inca la un acord de trasare a frontierelor in Marea Caspica, dupa dezmebrarea Uniunii Sovietice in 1991.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nabucco, #dezacord, #proiect, #european, #south, #stream, #moscova , #stiri Traian Basescu