Discutii la Cotroceni: Cine va fi sacrificat pentru reintregirea salariilor?

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 18:02
1791 citiri
Discutii la Cotroceni: Cine va fi sacrificat pentru reintregirea salariilor?

Analistii economici sunt de parere ca o eventuala reintregire a salariilor bugetarilor va duce la ratarea tintei de deficit convenita cu FMI. Totodata, specialistii sustin ca aceasta decizie reprezinta o arma electorala.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene. Seful statului a declarat ca pentru Romania este "o adevarata provocare" sa ramana, in acest an electoral, pe drumul corect din punct de vedere macroeconomic.

Analistul economic Mircea Cosea sustine ca, in momentul de fata, economia Romaniei nu poate sa suporte o astfel de crestere, decat cu sacrificii care vor fi platite catre sfarsitul anului. Cosea spune ca pentru rentregirea salariilor bugetarilor statul va fi nevoit sa se imprumute, pentru ca nu are resurse financiare.

Analistul considera ca statul roman are doua variante: fie vor fi sacrificati pensionarii, fie vor fi dislocate fonduri din cele destinate investitiilor.

"Am convingerea ca va fi adoptata aceasta decizie, pentru ca este una strict electorala, nicidecum economica, iar pentru politica, actuala coalitie va sacrifica orice", sustine Mircea Cosea.

FMI - agent electoral

Ilie Serbanescu sustine ca Romania nu dispune in acest moment de resurse financiare pentru o reintregire salariala, decat cu o singura conditie: reorientarea de fonduri din alte domenii. El considera ca, cel mai probabil se vor lua bani de la investitii, insa, fara acestea cresterile de salarii si pensii nu au acoperire.

Analistul economic sustine ca FMI a jucat rol de agent electoral, din cauza ca a impus conditii de austeritate, iar acum permite o revenire la salariile anterioare acestor masuri. "Corect ar fi ca FMI sa nu permita in niciun fel o astfel de decizie, pentru Romania nu are bani pentru asa ceva", mai spune Ilie Serbanescu.

Incadrarea in tintele de deficit

Presedintele Traian Basescu a discutat cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene importanta respectarii de catre Romania a obiectivelor si masurilor stabilite in cadrul Acordului de Asistenta Financiara Internationala Multilaterala.

Printre altele, misiunea va evalua: incadrarea in tintele de deficit, progresul reformelor intreprinderilor de stat, calendarul pentru eliminarea preturilor reglementate la gaze naturale, situatia contractelor bilaterale din energie, absorbtia fondurilor europene. De asemenea, s-a discutat perspectiva cresterii salariilor in sectorul public.

Totodata, seful statului a mai discutat cu reprezentantii FMI, BM si CE despre "principalele obiective ale acestei misiuni, luandu-se in considerare perspectiva situatiei macroeconomice a Romaniei si stadiul implementarii de reforme structurale menite sa contribuie la cresterea economica si sporirea competitivitatii.

Presedintele Basescu declarase, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, BM si CE, ca pentru Romania este "o adevarata provocare" sa ramana, in acest an electoral, pe drumul corect macroeconomic, el mentionand ca autoritatile de la Bucuresti sunt determinate sa pastreze directia.

"Sper ca evolutia noastra economica va ramane ceva mai pozitiva decat a altor state UE, chiar daca avem un an electoral si aceasta este o adevarata provocare, ramanerea pe drumul corect in timpul unui an electoral. Nu este chiar asa usor, dar noi suntem absolut hotarati sa ramanem pe aceasta directie", a spus presedintele Traian Basescu.

#vizita FMI Romania, #traian basescu, #Jeffrey Franks evaluare acord preventiv, #FMI acord Romania , #stiri Traian Basescu