Economia, pe drumul cel bun? Vezi in cine isi pune Basescu toate sperantele

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 15:22
1660 citiri
Economia, pe drumul cel bun? Vezi in cine isi pune Basescu toate sperantele

Presedintele Traian Basescu prevede o crestere economica in scadere pentru trimestrul patru, din cauza agriculturii, care a inregistrat in T3 o crestere "conjuncturala". Mai departe, obiectivele Romaniei sunt de un deficit 0 in 2013 si un excedent bugetar pentru 2014, iar poporul roman este singurul pe care se bazeaza pentru aceste cresteri, potrivit declaratiilor facute, miercuri, de sefului statului.

Sustinerea din afara nu va mai exista pentru 2012, tocmai de aceea presedintele face un apel la administratiile locale sa contribuie la cresterea economica si crearea de locuri de munca, in cadrul unei emisiuni la Radio Romania Actualitati.

Basescu recunoaste ca tratatul de la Maastricht nu este suficient, pentru a face fata in zona euro si invoca necesitatea unei economii performante pentru Romania.

Printre subiectele abordate se numara si problema privatizarilor si cea a intrarii in spatiul Schengen.

Traian Basescu a vorbit despre rezultatul economic din trimestrul trei, care putea fi anticipat de oricine datorita agriculturii, insa a subliniat ca rezultatul poate fi tratat ca unul conjunctural.

"Din acest motiv m-as indrepta catre alta zona care a avut o contributie importanta, sectorul constructiilor. Nu constructiile generate de sectorul privat, ci practic investitiile guvernamentale care au generat o crestere de 7,9 procente. Este prima data in ultimii doi ani cand avem o crestere la constructii. As traduce putin, un bun comportament a existat in industrie, o crestere de 5,5% si turismul cu 17%, prin hoteluri, restaurante. As da din prudenta doua procente jos in prefigurarea pentru trimestrul 4, pentru ca 2 procente au fost reprezentate de cresterea agricultuirii, in special cea vegetala, comparativ cu anul trecut", a declarat Traian Basescu.

Astfel, pentru a putea avea o perspectiva corecta catre trimestrul 4, nu putem lua in considerare conjunctura.

"Marea problema este daca vom mai avea aceleasi rezultate in industrie", spune el. "Cel mai mare pericol pentru industrie este situatia de pe pietele pe care noi exportam. Germania, Franta, Italia, Spania, toate au incetiniri in economie".

Ptrivit sefului statului politica Guvernului a fost corecta. El a adoptat masuri de austeritate, dar a concentrat resursele in constructii, creand locuri de munca si contribuind la cresterea PIB.

"Pentru a mentine un ritm, ne-am adresat zonei din economie aflata sub controlul Guvernului, se asigura si finantarea pe timpul iernii. Ideea e dea ne apropiem ca mai mult de acest rezultat conjunctural", spune seful statului.

Celelalte zone din economie sunt cu riscuri, depid de ce se intampla pe piete. "Agricultura este conjuncturala", accentueaza Basescu.

Suportul din afara nu mai exista

Intrebat pe ce ne putem baza in 2012 pentru cresterea economica, luand in considerare criza din zona euro, Basescu a raspuns ca ne putem baza in primul rand pe noi.

"Este clar ca unul din sectoarele care pot fi un motor de tractiune pentru cresterea economica il reprezinta constructiile, infrastructura. Exista trei ministere fundamentale pentru constructii: ministerul Transporturilor, Dezvoltarii Regionale si Mediu.

Vorbind despre responsabilitatea administratiilor locale pentru a folosi bugetul cat mai responsabil, presedintele declara ca "una e sa cumperi panselute si alta e sa faci invesitii in infrastructura".

Basescu face un apel la administratiile locale sa-si inteleaga responsabilitatea de a crea locuri de munca, alaturi de guvern.

Mai mult, Traian Basescu ii sfatuieste pe romani sa aiba grija la conjunctura din agricultura si sa nu o trateze triumfalist, pentru ca suportul din afara nu exista.

"Fiecare tara are problemele ei. No sa vina nici Germania, nici Franta, nici Comisia Europeana sa ne ajute. CE are la dispozitie doar banii europeni din buget". Astfel, seful spune ca depinde de noi daca reusim sa valorificam banii europeni.

Romania se afla intr-un moment nepotrivit pentru privatizari

In ceea ce priveste privatizarile, Basescu a declarat ca Guvernul vrea sa privatizeze, dar nu stie inca daca e momentul cel mai potrivit.

"Am facut testul cu 10% din actiunile de la Petrom si am vazut ca obtineam un pret mult prea mic si ne-am abtinut", a explicat Basescu.

Cresterea economica va fi in 2011 de 2%

Intrebat care va fi cresterea economica pentru 2012, Basescu a declarat: "Eu mi-as permite sa spun ca Romania va avea un pIB de peste 2% in 2011. 2,1- 2,12"

Pentru 2012, obiectivul este o crestere economica de 1,5%. "Realismul este cel mai important lucru. Plecam de la 1,5%."

Mai mult, indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala in ceea ce priveste salariile functionarilor, bani nu exista. "Ar fi usor sa facem pe generosii, condamnnand tara pentru viitor", spune el, reamintind de situatia din 2007-2008.

"Imi pare rau de fiecare pensionar, de fiecare functionar public, dar criza economica nu-ti da nicio sansa sa ramai in afara cifrelor, daca vrei sa fii responsabil".

In ceea ce priveste banii noi imprumutati in 2011, acestia insumeaza 5 miliarde, dintre care doar 3,5% doar deficitul fondului de pensii, restul sunt credite care au venit la scadenta, bugetul n-a avut bani sa plateasca si ministerul de Finante a trebuit sa imprumute bani.

Acest lucru se va intampla si in 2012, atata timp cat bugetul de stat e pe minus si nu ai cum sa rambrusezi banii.

"Orice deficit avem, nu-l putem acoperi decat imprumutand bani. Am putea sa privatizam, dar trebuie sa vedem daca merita sa vinzi pe un pret de nimic", spune Basescu.

Presedintele recunoaste ca ii este greu sa ceara oamenilor "prudenta", stiind ca unii au nevoie de un ban in plus, dar este un efort care trebuie facut, pentru deficit zero in 2013. "Speram sa ajungem la minus 1,9 in 2012, avand in vedere ca ne propunem ca 2013 sa fie cu deficit bugetar 0. Cand ai zero deficit, nu mai imprumuti, resursele iti ajung", adauga el.

Obiectiv 2013: deficit 0

"Restituiri nu vom putea face decat cand incepem sa avem buget excedentar. Obiectivul nostru este ca in 2013 sa avem un deficit 0 si 2014 sa fie cu excedent. Orice leu pe care il faci iti permite sa rambursezi un leu din datorie. Dobanzile la credite dreneaza resursele viitoare ale tarii si blocheaza dezvoltarea. Noi suntem una din tarile cu o situatie nuna in Uniunea Europeana pentru ca ne-a lovit criza cand inca nu aveam datoriile uriase ale tarilor din zona euro"

Fondul de capitalizare a bancilor are circa 109 miliarde de euro, explica seful statului. "Sa spunem ca niste banci din tara X, care opereaza pe tritoriul Romaniei sunt chemate ca, in loc sa retraga capital de pe piata romaneasca, sa ia bani de la acest fond. S-a creat insturmentul, acum trebuie sa se implementeze decizia"

Intrebat daca Angela Merkel, cancelarul german, i-a promis ca va veghea ca fluxul de capital sa nu se intrerupa, Traian Basescu a subliniat faptul ca aceasta fost declaratia publica a cancelarului, si practic, un angajament public al Germaniei.

"Germania este una dintre tarile influente. Probabil ca acest mesaj a fost adresat institutiilor care trebuie sa vegheze, adica Aministratia Bancara Europeana si Bancile Nationala din statele respective".

Potrivit lui Basescu, Angela Merkel a intles gravitatea unei retrageri a capitalului din tarile non euro.

Romania are o relatie liniar ascendenta cu Germania

Mai departe, Traian Basescu a vorbit despre relatia cu Germania, pe care o caracterizeaza drept "liniar ascendenta". "Germania este un stat care a pastrat tot timpul principiile si acordurile Uniunii Europene. Isi contureaza interesul politic local in raport cu principiile UE si reuseste sa fie un partener de nadejde predictibil".

In vizita din Germania, au fost atinse doua puncte, la fel de importante: discutiile bilaterale dar si cele pe teme europene.

"Cancelarul Merkel nu mi-a facut un cadou spunand ca Uniunea Europeana e unica. Ne da confortul ca nu se organizeaza celebra uniune Europeana cu doua viteze (tarile euro si cele non-euro). In al doilea rand, ne da confortul ca si noi contribuim la cresterea integrarii in interiorul UE, de aceea sustinem revizuirea tratatelor"

Tratatul de la Maastricht nu e suficient

In continuare, seful statului vorbeste despre tratatul de aderare semnat de Romania, in care tara noastra are doua obligatii: sa indeplineasca criteriile de a deveni stat membru Schengen, lucru pe care Romania l-a facut deja, si sa indeplineasca criteriile pentru zona euro.

"Sigur, acest lucru nu e suficient", spune seful statului.

"Am inteles ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht. Chiar daca le indeplinesti, daca nu ai o economie performanta, intrarea in zona euro este o eroare care va aduce proble,e si Romaniei si zonei euro"

In ceea ce priveste competitivitatea Romaniei, presedintele a declarat ca Uniunea Europeana, Fondul si Banca Mondiala au stabilit niste programe de crestere a competitivitatii Romaniei, vizand zona energetica, transporturile, sanatatea. "E clar ca fara un sistem energetic performant nu ai mare sanse sa fii performant in interiorul zonei euro, asa ca ne-am indreptat catre un proces care sa facorizeze investitiile", spune el.

Problema privatizarilor

Nu pretul va fi important, spune Basescu, ci nivelul de investitii intr-o modernizare la Turceni, Rovinari, la transport marfa.

"Problema este sa ai perspectiva ca economia va fi performanta. Daca maine am privatiza centrala de la Turceni, cine ar reusi sa o retehnologizeze? Dar macar stii sigur ca programul de investitii in aest obiectiv va deveni important"

Problema Schengen

Presedintele Consiliului European van Rompuy a spus ca, in lipsa unei clarificari din partea Finlandei si Olandei, va pune problema pe agenda Consiliului European, dar Basescu spera sa nu se ajunga acolo.

"Sper sa nu ajungem cu problema Schengen in Consiliul European, sper pentru gasirea unei formule si cu Olanda", spune el.

Mai mult, presedintele considera ca Olanda ar trebui sa nu mai aiba partidul de extrema dreapta al lui Wilder la guvernare, intrucat noi suntem nevoiti sa "platim costurile existentei si a astfel de partide in guvernari". El subliniaza, in continuare ca nu crede ca exista in spiritul olandezilor necorectitudine.

"Olanda este cel mai mare investitor direct in Romania. Are santiere navale, industrie, foarte multe zone", explica seful statului

Potrivit lui Basescu, economia este cea afectata de lipsa accesului in spatiul Schengen. "Afectata e economia romaneasca, nu publicul", a declarat el.

#declaratii Traiab Basescu la RRA, #Basescu crestere economica, #Basescu excedent bugetar, #deficit bugetar 0 , #stiri Traian Basescu