El Pais: Romania, bataie de cap pentru UE

Marti, 22 Mai 2007, ora 10:19
787 citiri

Romania incepe sa devina o bataie de cap pentru Uniunea Europeana, noteaza marti cotidianul spaniol El Pais.

Organizatia neguvernamentala Transparency International califica Romania drept tara cea mai corupta din UE, iar Bucurestiul risca sa se vada in situatia ca restul statelor membre sa voteze in viitoarele luni o suspendare a drepturilor sale in Uniune tocmai pentru ca nu a facut suficiente progrese in lupta impotriva mitei, comenteaza cotidianul spaniol.

Tara a devenit de neguvernat, mai scrie El Pais. Timp de cateva luni parea ca tandemul rezultat din alegerile din 2004 si format din Traian Basescu (presedinte) si Calin Popescu-Tariceanu (premier) va functiona. Din partide distincte, unul democrat iar altul liberal, au reusit sa-si uneasca fortele pentru linia dreapta care a condus Romania la ravnita intrare in clubul comunitar la 1 ianuarie 2007. Era un adevarat exemplu de mare coalitie in fata unei mari provocari.

Dar colaborarea s-a rupt repede. Primul ministru a reusit sa convinga Parlamentul sa-l suspende din functie pe presedinte timp de o luna si sa supuna destituirea sa unui referendum, insa i-a iesit pe dos premierului. Basescu a fost ratificat cu 74 la suta din voturi la plebiscitul desfasurat sambata, desi cu o participare mai mica decat cea asteptata (44%), adauga sursa citata.

Logica democratica ar trebui sa conduca la demisia primului ministru si la organizarea de noi alegeri legislative. Dar Tariceanu, care nu mai are decat 20 la suta sprijin parlamentar, la fel ca presedintele Basescu, opune rezistenta.

Este o lupta fatisa pentru putere. Basescu este un reformist care a pierdut majoritatea in Parlament si asigura ca opozitia vrea sa-i submineze lupta impotriva coruptiei. Acesta este astazi marele rau al unei tari care in astfel de conditii nu ar fi trebuit sa intre in Uniunea Europeana, comenteaza cotidianul spaniol El Pais.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)