Financial Times: Criza a picat prost pentru Basescu

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 13:14
1522 citiri
Financial Times: Criza a picat prost pentru Basescu

Criza economica vine intr-un moment nepotrivit pentru omul asociat cel mai mult cu ea, presedintele Romaniei, Traian Basescu, care si-a pierdut credibilitatea dupa ce a insistat ca Romania nu va fi afectata de criza si nu va avea nevoie de un imprumut de la FMI, comenteaza Financial Times. Cat de tare va fi afectata imaginea presedintelui vom vedea in alegerile din noiembrie, la care probabil va candida.

Romania a fost puternic afectata de criza creditelor imobiliare. Creditele pentru locuinte s-au prabusit pe fondul pierderii increderii in capacitatea bancilor de a continua extinderea creditelor, relateaza Mediafax.

Exporturile au scazut considerabil, iar economia s-a contractat, anuland toate castigurile inregistrate in cea de-a doua jumatate a lui 2008.

Personaj impulsiv si conflictual, Traian Basescu si-a castigat popularitatea pe plan intern si extern cu discursul sau foarte sonor despre combaterea coruptiei.

Dar alaturi de o mare parte a clasei politice romanesti, el si-a pierdut credibilitatea dupa ce a insistat ca Romania nu va fi afectata de criza si nu va avea nevoie de un imprumut de la FMI.

El ramane favorit in cursa prezidentiala, dar multi lideri din sectorul de afaceri isi exprima in privat speranta ca un succesor mai putin impulsiv ar fi de natura sa aduca stabilitate.

Cu toate acestea, chiar si rivalul sau, social-democratul Mircea Geoana, recunoaste ca oricine ii va lua locul lui Traian Basescu va trebui sa fie un militant la fel de activ ca acesta.

"A schimbat definitiv caracterul republicii noastre", spune Geoana, in opinia caruia politicile "pro-ciclice" ale ultimilor cinci ani au indatorat tara si mai mult si au adus-o intr-o situatie mai grea decat era necesar.

Exista indicii conform carora Guvernul are dificultati in a-si achita facturile: micii intreprinzatori se plang de zelul inspectorilor fiscali in a colecta impozitele, in timp ce bancile sustin ca micile afaceri sunt aduse in pragul falimentului de intarzierile mari in rambursarea TVA-ului - cu toate ca Guvernul sustine ca un sistem computerizat accelereaza procesul.

Potrivit lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, "cresterea economica s-a bazat in mare parte pe un nivel ridicat al importurilor, ceea ce a creat venituri imense din TVA. Dar daca importurile scad cu 50 de procente, veniturile se vor diminua si ele masiv".

FMI recunoaste ca "Guvernul face progrese la nivelul programului economic", dar a decis sa transfere urmatoarea transa de imprumut direct in conturile Ministerului Finantelor Publice si nu in vistieria Bancii Nationale, dupa cum se obisnuieste.

"Nu are prea mare importanta, pentru ca banii ajung oricum intr-un cont al bancii centrale, dar este mult mai usor", spune Mugur Isarescu.

Dorel Sandor, consultant in domeniul afacerilor publice, declara ca Guvernul a actionat in mod acceptabil, in conditiile constrangerilor de ordin fiscal si apropiatelor alegeri.

Pentru unii insa perspectiva catorva ani dificili este de bun augur. Dan Pascariu, presedintele filialei romanesti a bancii italiene Unicredit, afirma ca "generatia tinerilor, care erau copii pana la revolutia (impotriva comunismului in 1989), au cunoscut doar cresteri in tineretea lor. Au senzatia ca li se cuvine si cunosc totul. Acest dus rece este binevenit, pentru ca invatam ce inseamna gestionarea crizelor".

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#alegeri, #basesc, #credite, #criza, #economie, #presedinte, #traian , #stiri Traian Basescu