Fotoliul lui Basescu nu se clatina inca

Vineri, 23 Februarie 2007, ora 00:19
876 citiri

Partidele romanesti din opozitie, PSD si PRM, au intocmit si au inaintat Parlamaentului documentul prin care cer suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Biroul Permanent al celor doua camere a decis ca documentul de 30 de pagini, semnat de 128 de reprezentanti ai celor doua partide.

Documentul il acuza pe seful statului de incalcarea a 34 de paragrafe din Constitutia Romaniei, sa fi prezentat plenului la 28 februarie. In opinia petitionarilor, presedintele a gresit intre altele fata de democratie si statul de drept. Legislativul va trebui sa decida daca va transmite cererea de suspendare mai departe, Curtii Constitutionale, sau va infiinta in prealabil o comisie speciala care sa analizeze acuzatiile legate de incalcarea Constitutiei.

In cazul unui verdict negativ, seful statului va fi suspendat din functie pe o perioada de 30 de zile, urmand ca soarta sa viitoare sa fie hotarata de un referendum. In legatura cu aceasta ultima chestiune, Camera Deputatilor a incercat sa aplice presedintelui o noua lovitura: a operat modificari la proiectul legii referendumului care sa permita o facilitare a suspendarii sefului statului, numai ca modificarea a fost anulata de Curtea Constitutionala. Pentru a obtine suspendarea presedintelui, este nevoie de votul a cel putin jumatate din votanti, iar indicele de popularitate a lui Basescu se situeaza la peste 50%.

Sursa: Rador