Gray: Rapoartele CE sunt corecte si obiective

Joi, 22 Iulie 2010, ora 14:15
823 citiri
Gray: Rapoartele CE sunt corecte si obiective

Rapoartele pe care CE le-a prezentat au fost obiective si corecte, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Mark Gray, purtator de cuvant al CE, adaugand ca nu exista nimic de adaugat din partea Comisiei Europene la ceea ce a fost deja prezentat, relateaza Mediafax.

"Nu exista nimic de adaugat la prezentarea care a fost deja facuta", a spus Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, intrebat care este reactia Executivului european fata de criticile lansate de presedintele Traian Basescu fata de continutul raportului CE privind Romania.

"Rapoartele pe care le-am prezentat sunt obiective si corecte", a adaugat el.

Comisia Europeana a dat publicitatii, marti, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reforma, document ce cuprinde o analiza a situatiei din Justitie si recomandari privind urmatoarele masuri care trebuie luate in domeniu.

Executivul UE "invita" Romania sa ia o serie de masuri imediate in lupta impotriva coruptiei, mentionand explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sanctiunilor aplicate in cazurile de coruptie la nivel inalt si instaurarea transparentei depline in domeniul achizitiilor publice. CE arata ca, in pofida unor progrese in anumite domenii, exista importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a inregistra progrese in cadrul MCV, ca angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezinta un serios pas inapoi.

Comisia recomanda Romaniei revizuirea competentelor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cresterea rolului Institutului National al Magistraturii.

De asemenea, Comisia precizeaza ca va publica un nou raport privind justitia din Romania in vara anului 2011.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca este inacceptabila formularea din cel mai recent raport al CE pe tema Justitiei, potrivit careia "Romania incalca angajamentele asumate", iar partea romana nu poate accepta o astfel de "exagerare" si doreste revenirea la o "abordare echilibrata".

Seful statului a precizat, intr-o conferinta de presa organizata la Palatul Cotroceni, ca intelege "insatisfactia" Comisiei Europene in legatura cu ceea ce s-a intamplat cu Legea ANI la Senat si la Curtea Constitutionala.

El a adaugat ca "insatisfactia" sa este mai mare, dar ca ceea ce s-a intamplat cu Legea ANI reprezinta "un incident".

"De la acest incident - Legea ANI - sa arunci o tenta profund negativa cand au fost suficiente progrese - remarcate in raport - mi se pare o exagerare", a adaugat presedintele Basescu.

Traian Basescu a sustinut ca formularea din document este "nedreapta" si ca, de aceea, considera ca trebuie sa reactioneze. 

#gray, # rapoarte, # ce, # lege, # ani , #stiri Traian Basescu