Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la o suma fixa

Marti, 11 Mai 2010, ora 09:39
1807 citiri
Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la o suma fixa

Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la o suma fixa, renuntandu-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, au declarat luni pentru MEDIAFAX surse din randul participantilor la discutiile de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, transmite Mediafax.

Potrivit surselor citate, presedintele Traian Basescu ar fi sugerat, in intalnirea cu liderii confederatiilor sindicale, ca indemnizatie pentru cresterea copilului ar putea fi stabilita la o anumita suma fixa si sa nu mai reprezinte 85 la suta din venituri.

Masura ar fi luata in considerare de autoritati pentru ca s-ar fi ajuns la concluzia ca banii platiti in prezent pentru indemnizatia de crestere a copilului ar reprezenta o suma prea mare, in conditiile in care in perioada urmatoare ar trebui facute reducere la cheltuielile bugetare.

Potrivit Legii 257 din 31 octombrie 2008, incepand din 1 ianuarie 2009, persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85 la suta din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in luna martie, la nivelul intregii tari erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizatia pentru cresterea copilului, platile efectuate totalizand 189.883.868 de lei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa discutiile cu liderii confederatiilor sindicale, ca ajutorul pentru persoane cu handicap si indemnizatia pentru copii "nu vor fi atinse" , toate celelalte subventii fiind un subiect de "analiza, reducere sau anulare".

"Trebuie sa ne obisnuim sa traim cu cat producem si sa nu traim cu falsuri", a spus Basescu.

Guvernul analizeaza posibilitatea ca mai multe indemnizatii sociale, printre care alocatiile pentru copii si cele pentru persoanele cu handicap, sa fie impozitate cu 15%, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

"Este analizata in prezent si aceasta varianta, ca mai multe indemnizatii sociale, precum alocatiile pentru copii si cele pentru persoanele cu handicap, sa fie impozitate cu 15%", au aratat sursele citate.

#indemnizatie, #copil, #suma, #cheltuieli, #bugetare , #stiri Traian Basescu