Infrastructura: firmele occidentale apeleaza la contestatii pentru a bloca proiectele

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 12:01
1184 citiri
Infrastructura: firmele occidentale apeleaza la contestatii pentru a bloca proiectele

Presedintele Traian Basescu le-a reprosat firmelor occidentale din domeniul infrastructurii, luni dimineata, ca apeleaza la contestatii, in cazul in care nu castiga o licitatie, pentru a bloca proiectele, si a anuntat ca Romania pregateste o reactie severa in acest sens.

"Se produce un fenomen incredibil, care ne blocheaza. Acest fenomen se numeste contestatia. Cred ca Romania este singura tara in care mari firme implicate in lucrari de infrastructura isi permit asa ceva", a declarat Traian Basescu la Forumul economic roman, informeaza Mediafax.

Basescu a dat ca exemplu un proiect in parteneriat public privat de 1,6 miliarde euro blocat de firma care a pierdut licitatia, o firma de mare traditie in Europa de Vest.

"Contestatia inseamna sa ne judecam prin vreo trei instante desi va pot asigura ca a fost corect desemnat castigatorul. Avem sute de astfel de exemple", a adaugat seful statului.

Basescu a mai spus ca firmele occidentale din domeniul infrastructurii "se bat" pe fondurile europene in conditiile in care nicio firma romaneasca nu indeplineste conditiile sa participe la licitatii, deoarece niciuna nu a construit 500 de kilometri de autostrada.

"Stiu si ce se intampla, contestatia este utilizata ca o modalitate de a se intelege. OK, ai castigat, dar daca imi dai 5% din valoarea contractului, eu renunt la contestatie. Apelul meu ar fi: nu ne obligati sa luam masuri severe de genul daca ai facut contestatie si ai pierdut nu mai poti lucra pe piata romaneasca , inseamna ca ai vrut sa blochezi proiectul. Este ceea ce pregatim in momentul de fata, o reactie a statului la balcanizarea firmelor occidentale care lucreaza in Romania. Va rugam ramaneti occidentali", a mai declarat Traian Basescu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #contestatie, #firme, #fonduri, #infrastructura , #stiri Traian Basescu