Intalnire "de gradul III" intre seful FMI si Basescu. Vezi ce-au discutat

Marti, 16 Iulie 2013, ora 10:48
1367 citiri
Intalnire "de gradul III" intre seful FMI si Basescu. Vezi ce-au discutat
Foto: Christine Lagarde (stanga) si Traian Basescu (dreapta)

Presedintele Traian Basescu a primit, in aceasta dimineata, vizita sefului FMI, Christine Lagarde, la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali au discutat despre noul acord de finantare si reforme economice.

"Am reusit sa finalizam al doilea acord cu FMI. Sa fim cinstiti, au fost cateva probleme, dar, cu bunavointa tuturor, acordul a fost finalizat. Acum trebuie sa pornim unul nou. Voi fi direct. Initial, Comisia Europeana nu prea a fost in favoarea unui nou acord, doar pentru ca nu au astfel de reglementari referitoare la tari carora nu li se mai aplica procedura de deficit bugetar excesiv - stiti problema...dar am reusit sa avem o intelegere cu Comisia Europeana, acum putem continua", a declarat presedintele.

Christine Lagarde i-a multumit lui Basescu pentru ospitalitate, declarandu-se incantata de vizita in Romania: "Suntem nerabdatori sa incepem negocierile si sa vedem ca Romania va face mai multe reforme structurale si sa ne asiguram ca cetatenii tarii beneficieaza de pe urma acestui acord", a spus directorul general al FMI.

Lagarde, despre creditele pentru IMM-uri: Statul sa se implice mai mult

Statul ar trebui sa se implice mai mult si sa garanteze creditele pentru IMM-uri si pentru alte sectoare care nu par "asa prietenoase la risc" cum doresc bancile, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

"Am vorbit aseara (luni - n.r.) despre programele Viena 1 si Viena 2, poate

va fi nevoie si de Viena 3, este un lucru care va fi discutat de parteneri.

Viena 1 a functionat bine, iar Viena 2 a functionat nu asa de bine. Cred ca sunt si alte forte care trebuie implicate, participarea statului care ar trebui sa garanteze creditele pentru IMM-uri, dar si pentru alte sectoare care nu par asa prietenoase la risc cum ar vrea bancile. Vor mai fi cativa ani pana cand bancile vor constitui acele fonduri tampon", a afirmat Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Ea a aratat ca nu trebuie sa aiba loc o capitalizare prea rapida a bancilor pentru Basel III, iar statul trebuie sa se implice mai activ pentru a contribui la reducerea acestor riscuri.

"Aceasta cultura ar trebui sa minimizeze riscurile din economia reala si sa puna banii bancilor in ceea ce inseamna economie reala si mai putin in produse sofisticate", a spus Lagarde.

Sefa FMI: Romania, o tara puternica

Romania este o tara puternica, apreciaza Christine Lagarde, prezenta in cadrul unei conferinte la sediul BNR.

"Calea Romania nu a fost usoara si nici lina. Eugen Ionescu, care se joaca si azi in teatrele frantuzesti, spune ca visele si temerile noastre ne fac sa fim unitit. Cand te uiti la aceste lucrui, doar impreuna, toti europenii pot prospera si inflori. Principiul continua si azi. Batrana Europa se uita catre Rasarit, iar o tara ca Romania se uita catre Vest".

Sefa FMI a mai mentionat ca previziunile Fondului pentru cresterea globala sunt de 3%, o revizuire in scadere, pusa pe seama mai multor motive. Dintre acestea, Lagarde a evidentiat ritmul de crestere, despre care spune ca are trei viteze.

"Ne confruntam cu un anumit ritm al cresterii, care are trei viteze: avem tarile emergente care conduc plutonul, apoi avem SUA, Elvetia si Suedia care au pornit sa creasca,dar nu la potentialul lor totala, si apoi avem aproape fara viteze foarte multe tari care apartin UE. Previziunile noastre sunt ca ele nu vor creste in 2013".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intalnire Lagarde Basescu, #Lagarde acord FMI , #stiri Traian Basescu