Interviul zilei: presedintele Romaniei, Traian Basescu

Joi, 21 Decembrie 2006, ora 08:21
869 citiri

''Ca sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania, de la infiintarea sa pe baza de dictat in anii 1944-1947 si pana la prabusire, in decembrie 1989. Luand act de realitatile prezentate in raport, afirm cu deplina responsabilitate: regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal''. O fraza istorica.

Aceasta fraza-concluzie, o data rostita, intr-un Parlament destul de turbulent, sa spunem asa, de catre presedintele Romaniei, dl Traian Basescu a spus: ''Domnule, m-am limpezit, m-am linistit, va asigur ca voi avea o noapte linistita''. Si este intrebarea de deschidere: ati dormit cu adevarat bine, dle Traian Basescu?
Traian Basescu: Foarte bine am dormit. Si m-am simtit cu constiinta impacata. Probabil, pana cand am devenit presedinte, am stiut ce s-a intamplat, in masura in care stia fiecare roman, dar pe informatii disparate, poate mai citind intr-o carte. Dar realitatile functiei de presedinte mi-au probat necesitatea unei astfel de analize a unui astfel de raport si necesitatea unei astfel de incriminari a perioadei comuniste din Romania. De altfel, as vrea sa limpezesc din capul locului ca sustin fara rezerve raportul comisiei prezidentiale. Am vazut astazi diverse luari de pozitie, daca sustin, daca nu sustin, daca ma delimitez, daca nu ma delimitez de acest raport. Pot sa va asigur ca el a fost supus unei incercari de discreditare fara sa fi fost citit si acest lucru l-au facut multi oameni importanti din punct de vedere al prezentei publice, pentru ca ei insisi sunt reminiscente ale sistemului comunist - reminiscente in mentalitate, ca nu putem spune ca puteam avea un nou popor in 17 ani. Acesta este poporul roman, cu istoria lui, cu realitatile lui si a fost supus, prin vointa lui, unui proces de tranformare. Dar au ramas piloni solizi ai comunismului, care se manifesta in toata presa, in viata politica, pe toate televiziunile si in foarte multe institutii.


Realizator: Si in Parlament, dle presedinte, pentru ca ieri, totusi, obstacolul de care am vorbit mai devreme la citirea raportului de la tribuna Parlamentului l-au constituit politicienii, nu atat restul, sa spunem. Spuneti-mi - e o chestiune mai degraba secundara aceasta, dar e usor, e greu, cum e sa citesti un text important intr-o atmosfera de stadion?
Traian Basescu: Eu am inteles foarte bine un lucru: ca de fapt, cei care s-au manifestat ieri, atat cei care s-au manifestat zgomotos cat si cei care in mod tacit au acceptat ceea ce facea PRM - si aici ma refer la presedintele Senatului si la PSD - pentru ei toti era un singur obiectiv: sa intrerup citirea discursului. Ori, a fost capcana in care experienta nu-mi permitea sa cad. Eu mi-am facut treaba, mi-am realizat obiectivul pentru care am fost acolo, iar ei au ramas cu obiectul neindeplinit, pentru ca nu m-au putut face sa nu citesc raportul.

Realizator: Dle presedinte, sigur, e o discutie in care as vrea sa vorbesc cu dv cat mai multe lucruri. E si motivul pentru care va punctez, asa, o serie de chestiuni. Dincolo de atmosfera, spuneam, una de stadion, o chestiune care s-a ridicat, de natura tehnica. S-a spus: domnule, de ce nu o comisie formata exclusiv din istorici, de ce Vladimir Tismaneanu, care, la randu-i, nu este istoric, are lucrari care, sa zicem, sunt tangente cu istoria? E una dintre chestiuni.
Traian Basescu: Sa stiti ca inainte de a lua decizia cu privire la desemnarea unui sef al comisiei prezidentiale, m-am consultat cu foarte multi oameni. Vladimir Tismaneanu a fost unul dintre cei recomandati cel mai insistent de oameni care puteau sa faca astfel de recomandari. In continuare, am considerat ca Presedintia si-a incheiat misiunea, iar responsabilitatea formarii comisiei am dat-o integral dlui Vladimir Tismaneanu. Si trebuie sa va spun ca, apreciind structura comisiei, nu cred ca Tismaneanu a gresit. Va asigur ca daca era orice alta comisie, reziduurile bolsevismului romanesc ar fi cautat argumente, de asemenea, ca nu este buna comisia. Dar valoarea lor este data de valoarea lucrarii pe care au facut-o si este o lucrare de inalta tinuta, bazata strict pe documente si care acopera toate cele 20 de motive pentru care eu ieri am spus ca este o epoca ilegala si criminala.


Realizator: Spune Mircea Geoana, presedintele PSD: Discursul il angajeaza doar pe Traian Basescu si institutia prezidentiala. Intrebarea ar fi urmatoarea: exista efecte juridice ale acestei declaratii? Dincolo de afirmatia dlui Geoana.
Traian Basescu: Dl Geoana, daca ar putea, ar vrea nici sa nu auda acest discurs si atunci incearca sa-l diminueze. Pozitia sefului statului roman este pozitia oficiala a statului roman. Deci, dl Geoana, sigur, daca rostea dansul acest discurs, era discursul unui supus al dlui Iliescu, care o face pe trompeta salvatoare, pentru a-si salva electoratul specific dlui Iliescu. Dar dl Geoana in general, in declaratiile sale nu trebuie luat in consideratie, pentru ca nu vorbeste el. El este doar trompeta actualului sef real al PSD-ului, a dlui Ion Iliescu. El este doar tolerat in functia de presedinte PSD. Asa ca dl Geoana pentru mine nu prezinta interes. Orice sef de stat insa, cand face o declaratie, ea este declaratie oficiala a statului, pentru ca seful statului, prin Constitutie, angajeaza responsabilitatea statului.


Realizator: Dar ma gandeam, poate ca dv, sigur, v-ati ocupat sau ati gandit politic acest eveniment si este dreptul dv si poate ca intrebarea e nepotrivita. Totusi, daca acum, un cetatean care, spre exemplu, un roman care a facut puscarie inainte de '89, puscarie politica, si poate dovedi lucrul acesta, daca vine si spune: domnule, uite, atatia ani mi-a mancat mie comunismul din viata, mi-am pierdut familia, slujba s.a.m.d., dau in judecata statul roman si as vrea, dincolo de o reparatie morala, as vrea o reparatie materiala in valoare de... Oare in justitie poate fi adus drept argument faptul ca iata, insusi presedintele Romaniei a condamnat oficial, de la tribuna Parlamentului? Sau o fi nevoie si de insusirea Parlamentului, stiu eu, la randu-i? Ce credeti?
Traian Basescu: Nu. Este un argument extrem de puternic pentru orice cetatean care se adreseaza justitiei. Este o declaratie a sefului statului in fata Parlamentului si aduceti-va aminte ca ieri s-a incercat angajarea unei dezbateri, pentru ca declaratia de condamnare a comunismului sa poata fi diminuata ca impact, dar prin votul aceluiasi Parlament, majoritatea din Parlament a respins dezbaterea, ceea ce inseamna ca Parlamentul nu a comentat declaratia mea.

Realizator: Domnule presedinte, ati amintit aici de cele 20 de puncte la capitolul "Crimele comunismului". Sigur, 20... Pot fi facute mii, daca e sa
Traian Basescu: ...defalcam fiecare...
Realizator: Dar, ma uitam, presa de astazi nota faptul ca la unul dintre puncte ati fi evitat - ceea ce in raport exista - si nominalizarea, la capitolul "Reparatii morale", a fostului general de securitate Ion Mihai Pacepa, a fostului ofiter de securitate Liviu Turcu... Nu va ascund ca exista declaratii, inclusiv la BBC, oferite de catre fosti ofiteri ai aparatului Securitatii, care spun: in Securitate s-a aflat, cand a plecat Pacepa, ca n-a plecat pentru a denunta regimul Ceausescu, ci pentru ca el era deja omul americanilor de prin anii '60". Lucruri de nedovedit, dar sunt afirmatii.
Traian Basescu: Este o intoxicare a ziaristului care a scris acest lucru si care este specializat in asa ceva. Eu n-am avut niciodata in text numele lui Mihai Pacepa sau al lui Liviu Turcu.

Realizator: Ar fi in textul Tismaneanu - asta spuneam -, in raportul cel mare.
Traian Basescu: Dar eu mi-am facut propria declaratie, bazata pe acest raport. Eu nu mi-am propus sa reproduc Raportul Tismaneanu in declaratie. El este un document pe care l-am utilizat, si am avut grija ca toate afirmatiile din declaratia mea sa aiba acoperire in faptele probate in acest raport.

Realizator: Domnule presedinte, realitatile adesea nu concorda cu imaginea care se stabileste in plan public in ce le priveste. Atmosfera de ieri din Parlament probabil ca ar indreptati un comentator, un observator sa spuna: iata un paradox; Romania condamna oficial comunismul, dar fostii comunisti si fosti securisti domina in continuare, sau daca nu domina, sunt extremi de vocali in plan politic si ii regasim si in planul economiei la fel de puternici.
As adauga aici faptul ca nu cu multa vreme in urma a aparut acelasi articol in doua publicatii importante americane, "The New York Times" si in "The International Herald Tribune", un articol care vorbeste exact despre acest lucru: fostii securisti detin parghii importante in politica si in economie. Si spuneam: un paradox; condamnati in Parlament, dar foarte prezenti si semnificativi in restul vietii din Romania.
Traian Basescu: Este o realitate. Ce as vrea sa corectez din intrebarea dumneavoastra este ca "a fost majoritatea". Nu este adevarat; a fost doar grupul PRM, un grup care este puternic atasat valorilor perioadei dictaturii si a terorizarii romanilor si puternic atasat fostei Securitati. PRM a recuperat un important tronson al fostei Securitati. Dar, venind la realitatea noastra sociala si economica, v-as trimite chiar la inceputul interviului, cand spuneam ca toate segmentele vietii noastre - sociale, politice, economice, media - sunt puternic afectate de ramasitele comunismului. Si este o realitate. In momentul de fata foarte multi dintre oamenii puterii comuniste sunt oameni cu o putere economica extraordinara. Uitati-va la ce s-a intamplat ieri in Parlament. Ii regasim in manifestari directe, si in viata politica, si, de asemenea, ii regasim in trusturile media. Viata noastra de zi cu zi este afectata de aceasta realitate, careia eu sunt hotarat sa-i fac fata si sa-i dimi
nuez capacitatea de a face rau Romaniei. Daca va uitati..., va dau o tema pe care o veti vedea acoperind mare parte a mesajelor mediatice transmise: autoritati neputincioase, autoritati ticaloase, autoritati care nu servesc interesul national. Acest mesaj il veti vedea la toate trusturile private, in spatele carora sunt oameni de afaceri interesati ca statul sa fie cat mai slab, pentru ca un stat puternic ii face sa nu mai poata controla discretionar viata economica si viata politica. Atentie, viata politica a Romaniei! In momentul de fata ei reusesc sa creeze atmosfera pentru ca institutiile statului sa fie inhibate. Uitati-va, de cate ori un om acuzat sau suspectat, un om de afaceri important, de cate ori ajunge sa dea explicatii in fata Parchetului sau este trimis in instanta, veti vedea intotdeauna o cohorta de sustinatori in media, veti vedea ca niciodata autoritatile nu au nimic de spus, ci doar avocatii presupusilor infractori, veti vedea ca toate acuzatiile celui suspectat se indrepta impotriva institutiilor statului ca facand jocuri politice. Dar nu veti vedea nici un post de televiziune care sa sustina altceva, ca ar avea cat de cat dreptate si autoritatile statului sa fie curioase sa investigheze ce s-a intamplat intr-o situatie sau alta. Deci, vreau sa stiti ca complexul este mult mai mare decat ce ati vazut ieri in Parlament. Este vorba de un complex: oameni de afaceri foarte bogati, oameni cu influenta politica, politicieni si trusturi media. Acesta este triunghiul care se bate cu institutiile statului democratic, in incercarea de a-si mentine dominatia pe care a avut-o timp de 15 ani. Din 2005 sunt foarte deranjati de niste realitati, dar mai reusesc sa-si puna cate un ministru in Guvern, cate o influenta prin zone importante... Si acest lucru trebuie depasit. Iar eu voi lupta necrutator impotriva acestor fenomene, la fel cum stiu ca si ei sunt necrutatori cu mine.


Realizator: Sunteti o persoana puternica, dincolo de faptul ca ocupati o institutie de forta in stat - sa-i spunem institutia nr.1 -, dar, dupa cum iti exerciti prerogativele, o poti face mai puternica sau mai putin puternica. In situatia dumneavoastra, institutia se dovedeste extrem de vizibila in planul vietii publice din Romania. V-as intreba urmatorul lucru, domnule Traian Basescu. Ati pomenit aici de aceste grupari. Totusi, e ceva ilegal in aceasta reunire? Pentru ca daca nu este, atunci face parte dintre fatalitatile vietii post-comuniste. Daca este, v-as intreba pentru ce nu e nimeni in instanta dintre acesti mari moguli, cu o singura exceptie, notabila si aceea, Dinu Patriciu? Din punctul acesta de vedere, domnul Patriciu are mai multe dosare, e deja in instanta, e treaba justitiei.... Dar restul?
Traian Basescu: Nu eu fac justitia.

Realizator: E adevarat, va ceream o opinie.
Traian Basescu: Nu cred ca este doar cazul pe care l-ati amintit. Eu cred ca mai sunt si altii.


Realizator: Si de ce n-ar ajunge anchetele, daca sunt lucruri ilegale, pana la ei?
Traian Basescu: Pe de-o parte, si datorita influentei pe care acesti oameni o au, influenta politica si capacitate de a plati; pe de alta parte, datorita imperfectiunilor sistemului nostru judiciar, de la Parchete pana la instantele de judecata. Dar pentru mine extrem de important este ca aceste institutii au inceput sa simta ca sunt libere si au inceput sa actioneze. Nu spune nimeni ca sunt institutii perfecte si ca nu fac greseli, dar le voi incuraja tot timpul sa continue sa actioneze, sa-si faca menirea.


Realizator: Domnule presedinte, un fragment... Am amintit de acel articol aparut in cele doua publicatii americane. Acolo este preluata si o declaratie chiar a presedintelui comisiei, domnul Vladimir Tismaneanu; ii dau citire acum: "Sunt inca institutii, in primul rand serviciile secrete, care opun rezistenta, in pofida interventiei presedintelui, si care nu vor preda dosarele pe care le detin." Tismaneanu a aratat ca - citez din articol acum - "in pofida sprijinului presedintelui Romaniei, nu a reusit sa obtina informatii despre mai multe asasinate in care ar fi putut fi implicata Securitatea, inclusiv doua posibile otraviri cu taliu radioactiv a directorilor de la Radio Europa Libera din anii '80, precum si impuscarea unui critic al lui Nicolae Ceausescu la Chicago" - e vorba de Ion Petru Culianu. "Mi s-a spus ca aceste dosare nu exista. Nu cred". E declaratia domnului Tismaneanu.
Traian Basescu: Eu aud acum prima data despre aceasta problema si pot sa va spun ca n-am intervenit niciodata pentru ea, pentru ca nu mi s-a solicitat. Da, eu am sprijinit foarte mult comisia atunci cand se impiedicau in accesul la arhive, dar nu-mi aduc aminte de o astfel de solicitare. Si marturisesc ca singura solicitare de care imi aduc aminte este cea pe teme de persoane, cea legata de dosarul domnului Ion Iliescu, dosarul de cadre. Am cerut la arhive sa se puna la dispozitie, mi s-a spus ca nu exista un asemenea dosar si dincolo de asta...


Realizator: Dincolo de asta... Sigur, va angajati atat cat credeti in aceasta discutie si pe acest subiect. Pentru ca domnul Ion Iliescu a marturisit intr-un interviu - si dupa aceea am vazut ca in mai multe interventii a spus acelasi lucru: domnule, cum este posibil ca eu sa am probleme cu comunismul si cu facerea raului in Romania, cand la randul meu am fost urmarit pas cu pas de catre Securitate? Si invoca o discutie cu un important ofiter, de la Timisoara, de prin anii '70 , care exact asta ii spunea.... Unde o fi acel dosar de urmarire informativa, domnule presedinte?
Traian Basescu: Mie imi este greu sa va dau explicatii la explicatiile domnului Iliescu. Ar trebui sa insistati in discutiile cu dansul, mai ales ca timp de 10 ani a fost seful statului roman, deci cu acces la tot ce a considerat necesar sa aiba acces si mai ales - extrem de important -, a fost sef al statului la inceput. Din '90, dansul a fost seful statului roman. Putea sa-si puna aceasta intrebare atunci si nu s-o arunce in mod demagogic in 2006. Este nepermis, ca moralitate! Oare de ce nu s-a intrebat domnul Ion Iliescu in 1990 unde-i este dosarul si sa-l arate.


Realizator: O singura chestiune asupra acestui subiect - e vorba de urmatorul lucru: dumneavoastra sunteti cel care in mod cert si vizibil ati insistat ca tot ce s-a chemat arhive, atat cat vor fi ascultat si serviciile, sa se duca catre CNSAS.
Traian Basescu: As face o corectie: dupa 16 ani, eu pun in mod major problema 'atat cat au ramas, si nu atat cat asculta', pentru ca serviciile, in momentul de fata, este suficient sa trimit pe oricine in arhive si-mi dau seama daca au mintit sau nu. Serviciile nu-si pot permite, in momentul de fata, sa dezinformeze. Problema este ce mai au serviciile dupa 16 ani.

Realizator: Ar fi in folosul intregului public romanesc si al politicienilor importanti..., este si situatia dumneavoastra... Au existat articole de presa si ati spus: domnule, nu mai tot scrieti; dati-mi dosarul si o sa il public.
Traian Basescu: Nu am spus "nu mai tot scrieti". /.../

Realizator: Ma rog , ideea era ..Iertare, n-am vrut sa spun ca ati intervenit sa dati ordine presei. Ideea era ca v-ati manifestat cumva exasperarea si ati spus: domnule, dati-mi ce credeti ca o fi pe numele meu si eu o sa-l public.
Traian Basescu: Da.


Realizator: Din ce discutii am avut cu fosti ofiteri de Securitate, in afara de aceste dosare pe suport de hartie, care pleaca catre CNSAS, ei spun - si sunt oameni care au avut functii importate si se presupune ca ar sti despre ce este vorba - ca existau doua arhive pe microfilme - una dintre ele chiar asa, un soi de arhiva de rezerva, facuta dupa '68, la ordinul lui Nicolae Ceausescu, tinuta pe undeva. Alea nu ajung la CNSAS si nimeni nu face vorbire de cercetarea lor.
Traian Basescu: Nu este adevarat. Sunt predate la CNSAS inclusiv microfilmele.


Realizator: Toate microfilmele?
Traian Basescu: Sigur ca da. Ce va pot spune este ca au fost probleme de capacitate de primire la CNSAS, pentru ca decizia mea de a se transfera fara echivoc si fara menajamente arhivele au prins putin nepregatit CNSAS-ul. Spre exemplu, stiu ca acum SRI-ul mai are - scuzati-ma ca folosesc termenii de "arhiva", dar nu am altii -, mai are 1 km de dosare, 1 km de arhiva gata pentru predare, si CNSAS-ul a comunicat ca probabil de saptamana viitoare va fi in masura sa le primeasca. Si cu aceasta se incheie obligatia asumata si de mine, si de sefii serviciilor de informatii ca pana la 31 decembrie SRI-ul si SIE sa predea integral arhivele care pot fi predate. Mai mult decat atat, va pot spune ca zilnic lucreaza Comisia mixta CNSAS - SRI pentru analiza dosarelor care se afla la siguranta nationala, si ce este cazul se desecretizeaza si pleaca la CNSAS.

Realizator: Mircea Zamfir

Rador