Investitorii ocolesc Romania din cauza infrastructurii

Vineri, 20 Martie 2009, ora 12:04
1814 citiri
Investitorii ocolesc Romania din cauza infrastructurii

Criza economica va reduce volumul investitiilor la jumatate fata de anul precedent, in timp ce lipsa infrastructurii ar putea sa-i indeparteze de Romania chiar si pe acei investitori care mai au puterea financiara sa investeasca.

Dintre toate statele din regiune, Romania ar putea inregistra cel mai mic volum al investitiilor straine.

Inainte de criza, Romania figura pe lista scurta a tuturor investitiilor straine majore care se derulau in Europa Centrala si de Est, dar pierdea doua treimi din proiectele pe care ar fi putut sa le atraga din cauza infrastructurii slab dezvoltate, informeaza The Money Channel.

Desi autoritatile de la Bucuresti au declarat ca vor aloca 20% din bugetul tarii investitiilor, cu precadere catre infrastructura, investitorii straini raman sceptici si nu se incred in promisiunile reprezentantilor Guvernului Boc.

Niciun investitor nu isi mai face acum planul in functie de proiectele de infrastructura anuntate, in conditiile in care termenele de executie sunt prelungite sistematic.

Promisiunea finalizarii Autostrazii Transilvania in 2025, termen vehiculat de reprezentantii Ministerului Transporturilor dupa renegocierea contractului cu Bechtel, nu poate convinge niciun investitor strain ca va putea circula vreodata civilizat de la Brasov la Bors.

In plus, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a dat asigurari ca in 2009 nu va exista nici macar un kilometru de autostrada in plus in Romania pe care sa se poata circula pana la sfarsitul anului.

Constient de acest fapt, Traian Basescu a declarat recent ca Romania va fi norocoasa daca va reusi sa atraga investitii straine de 3-4 miliarde de euro, in ciuda faptului ca estimarile analistilor indicau o reducere pana la 4-5 milairde de euro, de la 9 miliarde euro cat s-a inregistrat in anul precedent.

Pierderea investitiilor straine va fi una dintre principalele probleme cu care se va confrunta Romania, potrivit analistilor Bancii Mondiale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitori, # romania, # infrastructura, # berceanu, # basescu, # bechtel, # investitii , #stiri Traian Basescu