Ioan Botis, cercetat de DNA

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 00:30
1571 citiri
Ioan Botis, cercetat de DNA

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu situatia fostului ministru al Muncii, Ioan Botis, cerand procurorilor sa-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. Inspectorii ANI sustin ca sunt indicii temeinice ca fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, ar fi savarsit infractiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal, potrivit Mediafax. 

ANI s-a sesizat in acest caz in 19 aprilie si l-a instiintat pe Botis despre acest lucru, fostul ministru prezentandu-se la agentie pentru a depune documente.

De asemenea, ANI precizeaza ca si sotia acestuia, Ligia Adina Botis, in calitate de expert de tip A in cadrul Proiectului "Sansa la demnitate", respectiv, in calitatea de asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetata pentru coruptie.

Inspectorii de integritate sustin ca au indicii temeinice cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Ioan Botis, "constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

Proiectul "Sansa la demnitate" desfasurat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita a fost aprobat si semnat la o data ulterioara numirii in functie a ministrului Botis Ioan Nelu. In calitate de ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,Botis are atributii in gestionarea fondurilor structurale.

Atat la data depunerii proiectului, cat si la data semnarii contractului de finantare, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, prin reprezentant Ioan Botis, figura ca membru fondator al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita.

Cererea de modificare a actului constitutiv, in sensul renuntarii de catre AJOFM Bistrita-Nasaud la calitatea de membru fondator, a fost admisa de Judecatoria Bistrita prin incheierea civila nr. 2394/CC/2010, modificarea Registrului National al persoanelor juridice fara scop patrimonial a fost efectuata la data de 25.10.2010, data de la care produce efecte pentru terti.

In ceea ce o priveste pe Ligia Adina Botis, ANI sustine ca aceasta a detinut atat calitatea de expert de tip A in cadrul proiectului de finantare, fiind si beneficiar al contractului de inchiriere prin cedarea folosintei spatiului proprietate personala, de catre SC Mobil Construct SRL in cadrul careia este atat asociat cat si administrator unic.

Inspectorii ANI mai aduc acuzatii sustinand ca sunt indicii privind savarsirea de posibile fapte de coruptie si de catre Dorin Radu Stoina, reprezentant al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, si de Carmen Diana Magda, manager al proiectului.

Inspectorii de integritate au stabilit ca Dorin Radu Stoian a completat si transmis electronic cererea de finantare a Proiectului "Sansa la demnitate", in care prevazuse activitati de formare profesionala, pe care ulterior le-a completat cu activitati de informare, consultanta si instruire.

"Astfel, prin completarea obiectului de activitate al Asociatei, ulterior depunerii cererii de finantare, rezulta elemente care arata faptul ca, la data depunerii cererii de finantare, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita nu avea inscrise mentiuni in obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experienta in domeniu cu privire la modificarile aduse in actul constitutiv la data de 03.09.2010, opozabila prin decizia Judecatoriei Bistrita in dosarul nr. 8447/190/2010", arata ANI.

Carmen Diana Magda este acuzata ca a gestionati in mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, unele dintre activitatile proiectului, avand ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Comunitatilor Europene.

Potrivit ANI, si firma SC Mobil Construct SRL poate fi verificata pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Ioan Botis a anuntat, in 20 aprilie, ca a demisonat din functia de ministru al Muncii si ca demisia sa este una de onoare, el cerandu-si scuze pentru situatia creata si spunand ca i-a informat pe premierul Emil Boc si pe presedintele Traian Basescu privind intentia de a renunta la functie.

Cu o zi inainte el anuntase ca sotia sa se va retrage din functia de consilier in proiectul derulat de Asociatia EuroActiv din Bistrita Nasaud si ca niciunul dintre ei nu a avut vreodata calitatea de fondator sau de membru al asociatiei. Potrivit lui Botis, "este posibil" sa fi fost o greseala din punct de vedere moral participarea sotiei sale in proiect.

Pe langa ANI, si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat dupa articolele din media legate de un posibil conflict de interese in care s-ar afla Ioan Nelu Botis. 

#ioan botis, #dna, #ani, #sesizare dna, #sansa la demnitate, #botis cercetat de dna , #stiri Traian Basescu