Lakatos:Bugetul seamana cu depozitul de la Ciorogarla:trebuie gasite restul de arme impotriva crizei

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 09:25
1146 citiri
Lakatos:Bugetul seamana cu depozitul de la Ciorogarla:trebuie gasite restul de arme impotriva crizei

Deputatul UDMR Petru Lakatos a anuntat ca parlamentarii UDMR vor vota bugetul de stat pe 2010, care "deschide drumul reformei administratiei publice" si a apreciat ca amendamentele adoptate in Comisii sunt "de bun simt", transmitand Guvernului sa nu caute autorii acestora, ci noi masuri anticriza, informeaza NewsIn.

Udemeristul a declarat luni seara, in plenul Parlamentului, ca amendamente precum introducerea finantarii cheltuielilor pe baza standardelor de cost in invatamant, in cazul serviciilor sociale, "constituie o masura reala de reforma in ultimii ani", adaugand ca daca aceste amendamente "de bun simt" adoptate de Comisiile de buget vor fi confirmate de plen, vor constitui o dubla realizare.

"Vor contribui la transparentizarea si controlul eficient al alocarii resurselor la nivel central, vor evidentia eficienta superioara a dialogului construit intre putere si opozitie", a comentat Lakatos.

Pe de alta parte, deputatul a aratat ca UDMR nu este de acord cu amendamentul care vizeaza impunerea prin legea bugetului de stat a obligativitatii adoptarii bugetelor judetene cu doua treimi, mentionand ca acesta a fost promovat fara consultarea forurilor asociative, fiind unul "contraproductiv care poate duce la blocarea adoptarii bugetelor judetene".

El a apreciat drept necesara in acest context revizuirea cat mai urgenta a Legii finantelor publice locale. Deputatul Uniunii a adaugat ca, pentru a cere contribuabililor "sa stranga din dinti in perioada urmatoare", este necesar ca politicienii, "in frunte cu presedintele Traian Basescu, sa-si ceara scuze pentru campaniile electorale populiste si sa prezinte situatia reala a Romaniei".

"Aici si acum trebuie spus adevarul, acum ori niciodata trebuie inceputa implementarea reformelor, avand in vedere ca doi ani si jumatate nu suntem amenintati de alegeri si se poate spune adevarul.

Adevaruri dureroase referitoare la somaj, la reducerea de subventii, la necesitatea unor eforturi conjugate", a afirmat Lakatos.

El a revenit la comparatia de anul trecut, potrivit carora bugetul pe 2009 seamana cu depozitul de la Ciorogarla, intrucat lipsesc armele impotriva crizei, aratand ca aceasta comparatie este valabila si in prezent.

"E valabila cu mentiunea ca, intre timp, s-au gasit o parte dintre arme, cu ocazia amendamentelor admise in Comisiile de buget. Guvernul nu trebuie in acest caz sa caute autorii, ci sa identifice restul de arme impotriva crizei si pentru relansarea economiei", a transmis Lakatos Executivului.

Udemeristul si-a exprimat convingerea ca, daca previziunile optimiste se confirma, "in primul trimestru Guvernul va gasi resursele necesare pastrarii puterii de cumparare a pensiilor prin indexarea lor cu inflatia anuala prognozata de 3,7%".

In final, deputatul Uniunii a subliniat ca nu este condamabil gestul parlamentarilor opozitiei care, probabil vor vota impotriva bugetului la finalul dezbaterilor, insa le-a atras atentia ca, in privinta discutarii amendamentelor, "compromisul in interes public trebuie sa primeze". 

 

#buget, # criza, # reforme, # amendamente , #stiri Traian Basescu