Legile salarizarii si pensiilor,"obligatorii" pentru Guvern

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 09:46
1977 citiri
Legile salarizarii si pensiilor,"obligatorii" pentru Guvern

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca poate anticipa citeva dintre masurile pe care Guvernul urmeaza sa le ia, obligat si de un acord cu FMI, printre acestea fiind adoptarea Legii salarizarii unice, a Legii pensiilor, monitorizarea regiilor statului si "defrisarea" Codului fiscal.

 

Intrebat, la un post de televiziune, care sunt masurile sociale pe care acordul cu FMI le impune, seful statului a raspuns ca ar putea anticipa cateva masuri care vor fi luate "obligatoriu" de catre Guvern. "Va trebui sa faca Legea salarizarii bugetarilor.

Nu va scapa Guvernul fara s-o aiba in acord. Legea pensiilor, pentru ca aici iarasi s-a ajuns la o nebunie din punct de vedere al modului de pensionare (...). In mod categoric vor trebui monitorizate companiile, regiile statului - dragile regii ale statului", a enumerat presedintele masurile pe care Guvernul ar trebui sa le ia.

"Defrisarea Codului fiscal, curatarea lui de foarte multe taxe si, in sfarsit, imbunatatirea colectarii. Suntem abia la 30,5-31% din PIB colectare la bugetul de stat.(...)Rediscutarea varstei de pensionare, probabil intr-o incercare de se merge cu barbatii la 65 de ani-pensionarea si femeile la 60 de ani", a continuat Basescu masurile cu impact social, punctand ca varsta de pensionare in Romania e foarte scazuta, dar ca nimeni nu va schimba lucrurile peste noapte, ci "intr-un timp progresiv".

Despre sistemul de pensii, Basescu a spus ca "avem sistem special de pensii, in care cu venitul de pe 80% din venitul din ultima luna se constituie in cuantumul pensiei" si ca noile reglementari trebuie sa duca, in mod "categoric", la disparitia caselor de pensii speciale.

Seful statului a spus ca e important ca Legea pensiilor sa puna in valoare principiul contributivitatii. "Nu poti sa-ti dai trei salarii in ultima luna si sa spui "si-acum ies cu 80% din salariu la pensie" si sa contribui toata viata cu mult mai putin. Aceste inechitati se vor sterge", a spus Basescu, adaugand ca aceasta este optiunea "in momentul de fata" si ca spera sa o agreeze si Guvernul.

"Voi fi un sustinator al acestor noi sisteme", a precizat presedintele. Referindu-se la monitorizarea companiilor de stat, seful statului a spus ca regiile statului au scapat de sub orice control din punct de vedere al salarizarii.

"Nu poti sa spui la Caile Ferate ca esti autofinantat, cand tu esti puternic subventionat. Nu poti sa spui la Huila ca esti autofinantat, cand esti puternic subventionat. Nu poti sa spui nici la regiile locale, care primesc subventii. Va trebui restabilit adevarul din punct de vedere al costurilor pe care le avem cu regiile statului si cu regii de interes local", a spus Basescu.

 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#pensie, #salarii, #basescu, #guvern, #buget , #stiri Traian Basescu