Obiectivele lui Basescu: euro in 2015, Schengen in 2011. Vezi ce a mai zis presedintele Basescu

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 23:41
2120 citiri
Obiectivele lui Basescu: euro in 2015, Schengen in 2011. Vezi ce a mai zis presedintele Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la TVR ca trebuie mentinut obiectivul privind intrarea in zona euro in 2015, mentionand ca a avut discutii in acest sens cu premierul Emil Boc si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Seful statului a declarat ca ritmul reformelor trebuie mentinut pentru realizarea acestui obiectiv. 

El a spus la TVR 1 ca decizia va fi luata, vineri, de Guvern.

Basescu a precizat ca a tinut sa isi exprime in discutiile cu premierul si cu guvernatorul BNR punctul de vedere privind mentinerea obiectivului 2015 pentru intrarea in zona euro.

Ingrijorarea lui Jeffrey Franks legata de alegerile din 2012 este aceeasi cu a mea

- Am vazut declaratia domnului Jeffrey Franks. Sa fiu foarte sincer, este aceeasi ingrijorare pe care o am si eu . Din acest motiv, am insistat mult - Guvernul a fost de acord, ca de altfel si Banca Nationala - ca perioada premergatoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMI si cu UE.

- Nu e suficienta doar reforma in Justitie cu Codurile, doar reforma in educatie, doar reforma pe piata fortei de munca cu Codul Muncii si reglementarile dialogului social, ci trebuie sa continue.

- Trebuie sa continuam in zona regiilor pentru ca sectorul privat s-a ajustat pe perioada crizei, sectorul guvernamental s-a ajustat - peste 100.000 de locuri de munca au fost reduse, s-au redus salariile.

Din pacate, acestea au fost solutiile. Dar marile regii nu. si va pot spune ca va fi obiectiv major al programului restructurarea regiilor

Guvernul Romaniei a stabilit de comun acord cu FMI si CE modul de calcul al deficitului

- Informatiile mele despre problema cu Eurostat sunt cele pe care le au toti. Cel mai improtant lucru este ca imediat experitii Eurostat sa vina in Romania ca sa clarificam neintelegerea, daca exista.

- Modul de calcul al deficitului a fost stabilit inca din programul anterior cu Fondul, de comun acord Fond si Comisie Europeana, pe de-o parte, si Guvernul Romaniei pe de alta parte, iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adica diferenta intre ce se incaseaza in bugetul consolidat si ce se cheltuieste. Si de aici au rezultat acele deficite, bani pe care i-am imprumutat.

- Avem un aranjament cu CE si cu Fondul, pe de-o parte. Daca Eurostat-ul are dubii, este esential sa vina cat mai repede pentru ca a crea dubii cu privire la corecta raportare este in neregula.

- Ce va pot garanta este ca autoritatile romane vor fi maxim deschise pentru clarificarea cifrelor pentru ca o eventuala neclarificare pune Romania intr-o situatie foarte dificila

- Formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa Romaniei, exista doar rezerve.

- Romania a inceput sa fie bine cotata din punct de vedere al evolutiilor, toate articolele si aprecierile internationale sunt pozitive. Eu personal imi voi asuma acest risc al fluieraturilor. Fara o Romanie performanta nu vom putea asigura bunastarea.

Reforma trebuie sa continue in zona marilor regii

- Reforma statului trebuie sa continue in zona marilor regii, care trebuie sa devina mai competitive, in contextul in care detin 25-30% din economie. Marile regii nu s-au reformat.

- Restructurarea regiilor este un element prioritar al programului cu FMI, al carui termen de stabilire este luna septembrie.

- in contextul in care sectorul privat s-a restructurat, in actuala situatie economica, si a devenit mai eficienta, trebuie restructurate si marile regii, pentru ca Romania sa fie mai competitiva in UE.

- Guvernul va trebui sa fie taios, chiar daca urmeaza un an electoral.

Obiectivul de intrare in spatiul Schengen este anul 2011


- Nu cred ca este obiectiv ratat, oricat s-ar bucura unii de esec, cum s-ar fi bucurat si de o intrare in derapaj a Romaniei, ca sa-si faca jocurile politice. Am refuzat si intrarea in derapaj cu costuri politice enorme si pentru mine si pentru Guvern.

- Din cate stiu, este un raport pozitiv. in PE , in plen, aprobarea va fi data undeva in jurul datei de 6 iunie pentru ca intre timp trebuie validat raportul Bulgariei in Comisia Sch-Eval. Este un procedeu tehnic care trebuie parcurs si de Bulgaria, iar noi nu am abordat niciodata decuplarea de Bulgaria.

- Daca in iunie PE aproba intrarea celor doua tari in Spatiul Schengen, ne ramane luna iulie sau septembrie pentru o decizie cu privire la data intrarii.

- De ce spun iulie sau septembrie? Pentru ca in Parlament este planificata dezbaterea pe 6 iunie, iar Consiliul JAI se reuneste pe 9 iunie - cel care poate decide data.

Este prea devreme, pe de-o parte. Pe de alta parte, toate statele asteapta raportul pe MCV, care o sa apara undeva la mijlocul lunii iulie.

Ceea ce inseamna ca cel mai probabil se va stabili o data de intrare ori in luna iulie - ceea ce nu cred, pentru ca este simultan cu aparitia raportului - ori in consiliul JAI din septembrie.

- Eu raman optimist ca Romania va intra in Spatiul Schengen in acest an. intarzierea majora - dincolo de nemultumirile exprimate politic - a fost generata de problemele nerezolvate in timp util de Bulgaria. Dar mergem impreuna.

- Regulile Schengen trebuie consolidate pentru a diminua nu numai traficul de droguri, spre exemplu, dar pentru a diminua circulatia necontrolata a cetatenilor care nu au drept de circulatie in Spatiul Schengen - imigratia ilegala, cu alte cuvinte. Or aceste reguli trebuie intarite.

- Dar punctul nostru de vedere este: daca Romania si Bulgaria sunt pregatite si daca in baza raporturilor pe MCV dobandesc si incredere in noi, intram si noi in Schengen si schimbam regulile dupa intrarea Romaniei si Bulgariei.

Ioan Botis trebuie sa-si lamureasca situatia

- Avem legi, avem institutii. Domnul ministru Botis trebuie sa mearga in fata institutiilor sa-si lamureasca problemele, fie ca este vorba de ANI, fie ca este vorba de DNA.

Daca premierul mi-ar fi propus un ministru convenabil pentru portofoliul Muncii, as fi emis decretul de numire imediat. Nu se poate lega soarta unui Guvern de remanierea unui ministru.

Basescu: Reforma trebuie sa continue in zona marilor regii

Basescu asteapta expertii Eurostat, in Romania

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#traian basescu, #zona euro, #adoptare euro, #schengen, #jeffrey franks, #fmi, #deficit bugetar , #stiri Traian Basescu