Piata muncii din Romania va ramane inchisa pentru cei din afara UE

Vineri, 19 Ianuarie 2007, ora 02:15
801 citiri

Presedintele roman Traian Basescu a declarat ca tara sa nu isi va deschide piata muncii in fata cetatenilor din afara UE - relateaza euractiv.hu.

Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, presedintele roman a declarat ca in prima faza se va facilita accesul pe piata muncii din Romania a cetatenilor din tarile in care traiesc numeroase comunitati romanesti: este vorba de Republica Moldova, Ucraina si Serbia.

In opinia lui Basescu, revenirea celor ce lucreaza in strainatate depinde de evolutia salariilor. Multi muncitori in constructii si-au cautat de lucru in Italia, Spania, Franta sau Germania si din acest motiv firmele din tara au fost nevoite sa majoreze salariile, iar efectele acestei masuri se fac deja simtite.

Emigrarea fortei de munca din Romania a depasit punctul culminant - a opinat presedintele care nu a facut un secret din a-si exprima nemultumirea fata de faptul ca Romania nu dispune de o strategie pentru perioada post-aderare, desi a cerut deja de doi ani guvernului elaborarea unei asemenea strategii.

Rador