Planul Guvernului: Restrangerea numarului de persoane scutite de plata CAS

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 17:20
1520 citiri
Planul Guvernului: Restrangerea numarului de persoane scutite de plata CAS

Guvernul intentioneaza sa restranga numarul de persoane scutite in prezent de la plata contributiilor de asigurari sociale (CAS) prin unificarea bazei de calcul a acestor contributii si eliminarea diferentelor intre diferite sisteme de asigurari privind categoriile de venituri luate in calcul, relateaza Mediafax.

Modalitatea de restrangere a numarului de persoane scutite de la plata CAS este prevazuta intr-un document oficial discutat de Guvern in luna iulie si prezentat atunci de MEDIAFAX. La acel moment, presedintele Traian Basescu declara ca va trebui facuta ordine si in sistemul de pensii, mentionand, de asemenea, ca orice venit, inclusiv pensia minima si ajutorul de somaj, trebuie impozitat.

Documentul oficial indica intentia Guvernului de a unifica baza de calcul a contributiilor sociale prin eliminarea diferentelor privind categoriile de venituri luate in calcul intre diferite sisteme de asigurari, operatiune care va restrange numarul persoanelor scutite la plata CAS si va plafona beneficiile acordate asiguratilor.

Unificarea bazei de calcul va presupune eliminarea unui numar cat mai mare de exceptii (exceptii privind veniturile care intra in baza de calcul, dar si persoanele care datoreaza contributii sociale), urmand sa fie modificate si unele reglementari privind calculul prestatiilor acordate de sistemele de securitate sociala.

Astfel, in functie de analizele ulterioare, vor fi luate decizii pentru plafonarea beneficiilor acordate asiguratilor sau alte decizii care sa asigure sustenabilitatea financiara a sistemelor de asigurari sociale, se arata in document.

In prezent, preciza sursa citata, baza de calcul pentru contributiile sociale este disparata, existand diferente importante intre diferitele sisteme de asigurari (pentru pensii, somaj sau sanatate) in ceea ce priveste categoriile de venituri care sunt incluse in baza de calcul.

De asemenea, baza de calcul a contributiilor sociale este foarte diferita de baza de impozitare a veniturilor prevazuta in Codul Fiscal.

In opinia Guvernului, nearmonizarea bazei de calcul a contributiilor sociale genereaza dificultati contribuabililor in stabilirea contributiilor datorate, iar inspectorii fiscali au dificultati in verificarea corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre acestia, complexitatea definitiilor date fiecarei baze de calcul lasand loc interpretarilor si fraudelor. Unificarea bazei va porni de la definitia care este data in prezent bazei de impozitare pentru venituri, conform Codului Fiscal.

"Unificarea bazei de calcul se va realiza pe doua paliere: un palier pentru veniturile rezultate din relatia de dependenta angajator-angajat sau din situatiile asimilate si un palier pentru veniturile realizate din activitati independente.

A fost propusa includerea in noua reglementare a unei definitii a relatiei de dependenta in asa fel incat realitatea naturii economice a relatiei dintre angajator si angajat sa prevaleze asupra formei juridice a relatiei dintre acestia, in scopul eliminarii abuzurilor in ceea ce priveste neplata contributiilor sociale", se arata in document.

Prin ultima modificare a Codului Fiscal, Guvernul a decis ca persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale.

Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta si veniturile asimilate salariilor in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali.

Conform documentului, unificarea bazei de calcul va conduce, pe ansamblu, la extinderea acesteia, pana la nivelul bazei de impozitare a veniturilor, iar in mod exceptional baza de calcul a contributiilor la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) si la Fondul de concedii medicale se va reduce usor, prin anularea unora dintre veniturile care constituiau baza de calcul pentru contributia la aceste doua fonduri, dar care reprezentau venituri exceptate de la impozitare in Codul Fiscal.

"Se poate astepta o decizie de diminuare corespunzatoare a cotelor de contributii in asa fel incat sarcina fiscala sa ramana constanta, iar veniturile la bugetele diferitelor fonduri de asigurari sa ramana constante.

Acest mecanism va avea drept consecinta faptul ca actualele categorii de contribuabili sau de venituri care sunt scutite de la plata contributiilor vor intra in categoria platitorilor in timp ce marea majoritate a contribuabililor (salariatii care nu realizeaza alte venituri in afara salariului) vor beneficia de o usoara diminuare a cotelor de contributii.

In ipoteza in care se va opta pentru o plafonare a bazei de calcul pentru contributia la FNUASS, se poate estima o crestere a gradului de conformare voluntara la declarare si la plata astfel incat sa se compenseze diminuarea bazei de calcul", se sustine in document.

Simultan cu unificarea bazei de calcul va fi introdusa si o declaratie unica privind contributiile sociale pentru angajatori.

Persoanele care realizeaza activitati independente vor depune in continuare contracte sau declaratii la casele de asigurari sociale, o posibila unificare a acestora urmand sa fie discutata la un moment ulterior.

Noul sistem de declarare pentru contributiile sociale va fi aplicat incepand cu anul viitor, se mai arata in document. In luna iulie, presedintele Traian Basescu a declarat ca va trebui facuta ordine si in sistemul de pensii, mentionand, de asemenea, ca orice venit, inclusiv pensia minima si ajutorul de somaj, trebuie impozitat.

Basescu a spus ca inclusiv pensiile trebuie impozitate si ajutorul de somaj, precizand ca nu stie daca indemnizatiile pentru mame pot intra in aceasta categorie.

El a spus ca CAS-ul se ia direct din venituri si nu se impoziteaza.

"Deci nu este un impozit pe CAS ca sa spui ca ar fi o a doua impozitare", a precizat Basescu.

Seful statului a spus ca trebuie sa se umble la fondul de salarii si trebuie facuta curatenie in sistemul de cheltuieli sociale.

El a adaugat ca oricat de mare ar fi nemultumirea, trebuie inteles faptul ca Romania nu se poate imprumuta la nesfarsit pentru a plati salariile bugetarilor si pensiile.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # persoane, # scutite, # cas , #stiri Traian Basescu