Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presa Canadiana: Gabriel Resources este multumita de Rosia Montana

Presa Canadiana: Gabriel Resources este multumita de Rosia Montana

CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, sustine ca el va transforma Rosia Montana in cea mai mare mina de aur din Europa, chiar daca cei 6 manageri care au ocupat aceeasi functie inaintea lui nu au reusit sa faca nimic in acest sens. El este multumit de evolutia proiectului si este optimist, potrivit presei internationale.

Eforturile depuse pana acum de companie s-au ridicat la aproximativ 500 de milioane de dolari, iar rezultatele au fost nesemnificative: un muzeu al mineritului aurifer in Transilvania, si o serie lunga de nemultumiri din partea localnicilor si a vedetelor, scrie publicatia The Globe and Mail, din Canada.

Jonathan Henry, fostul CEO al Avocet Mining, companie care explora aurul din zona Africii, si actual CEO al Gabriel Resources, considera insa ca proiectul a inregistrat in sfarsit un progres, si nu doar pentru ca pretul aurului s-a triplat fata de 2007, ajungand la 1.800 de dolari uncia, de la inceputul lui 2007.

Doritori sa profite de astfel de preturi aflate in crestere, cei care exploateaza minele de aur din intreaga lume se avanta zone sensibile sau riscante, din punct de vedere politic, si de foarte multe ori se lovesc de rezistenta in construirea de noi mine.

Dupa cativa ani de rezistenta, guvernul Roman, inclusiv presedintele Traian Basescu este acum deschis sa andorseze proiectul Gabriel Resources, scrie The Globe and Mail.

Bucurestiul a permis recent exploatarea arheologica a minei de la Rosia Montana, ceea ce inseamna ca guvernul este multumit ca structurile arheologice importante vor fi protejate in acea zona.

Pe masura ce rezistenta guvernului scade, Henry estimeaza inceperea constructiei miniere sa inceapa la aproximativ 12-18 luni dupa ce compania primeste raportul EIA (evaluarea impactului asupra mediului). Acesta spera ca permisul de mediu va sosi la sfarsitul anului.

"Sunt foarte optimist. Daca guvernul Roman nu ar fi vrut acest proiect, am fi stiut asta pana acum", a declarat acesta intr-un interviu recent.

Proiectul de dezvoltare, in valoare de 1 miliad de dolari, ar crea una dintre cele mai mari mine de aur din lume.

Proiectule este atat de mare incat va inconjura toata localitatea Rosia Montana cu o mare de balast, va eradica patr sau cinci biserici cu valoare istorica, va distruge cateva dintre galeriile miniere romane construite in secolul 2 si 3 si va forta aproximativ 2.000 de localnici sa se mute, majoritatea fiind deja "cumparati".

Rosia Montana are o capacitate de 10 milioane de uncii si este considerata o rezerva de talie mondiala. Gabriel Resources are in plan sa produca aproximativ 500.000 de uncii pe an, cu 400 de dolari pe uncie costuri lichide.

In timp ce planurile companiei merg mai departe, noi probleme incep sa apara. Una dintre cerintele guvernului este de a reduce volumul de cianura utilizat.

O alta problema este cererea guvernului pentru o intelegere revizuita privind impartirea profitului, care ar putea prevedea ca subsidiara din Romania a Gabriel Resources sa plateasca taxe mai mari sau dividende mai mari pentru proiectul care este estimat sa dureze 16 ani.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1274 ori
Citeste mai multe despreaur gabriel resource mina aur rosia montana