Presat de Videanu, Aurel Cazacu pleaca de la Ministerul Economiei

Sambata, 22 August 2009, ora 11:52
1866 citiri
Presat de Videanu, Aurel Cazacu pleaca de la Ministerul Economiei

Directorul general al Directiei Generale Industria de Aparare si Probleme Speciale, Aurel Cazacu, si-a depus, sambata, demisia, la solicitarea ministrului Adriean Videanu, ca urmare a evenimentelor in care a fost implicat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, transmite NewsIn.

Presedintele Romarm Aurel Cazacu afirma, joi seara, la un post de televiziune, ca nu se afla in conflict de interese deoarece firma la care este fiica sa actionar, Desintco, nu a activat pana acum in zona industriei de armament si a precizat ca Maria Cazacu se va retrage din randul actionarilor in cursul saptamanii viitoare.

"Doi oameni inimosi, domnul Romeo Oita si Cristi Geamanu, carora le multumesc pentru ceea ce fac pentru industria si uzinele noastre atunci cand se straduiesc sa aduca comenzi, au venit si am luat in calcul ideea de a identifica noi oportunitati de afaceri pe aceasta piata.

Eu le-am spus ca functia mea este incompatibila. Si atunci ne-am gandit sa facem ceva care sa nu fie in contradictie cu ceea ce fac eu si de aceea ati vazut ca si sfera de activitate este de consultanta (...) Deci, firma aceasta, in primul rand, ca nu are activitate pana in acest moment. Nu lucreaza ... Dar intentia era sa mearga in zone care sa nu fie conflict de interese cu activitatea pe care eu o fac", a spus Cazacu.

Intrebat cum comenteaza prezenta lui Mircea Basescu, fratele sefului statului, printre actionari, Cazacu a apreciat ca nici presedintele Romaniei, in calitatea sa de presedinte al CSAT, nu este in conflict de interese deoarece CSAT aproba doar planul de achizitii de armament, neocupandu-se de procedurile propriu-zise.

"Afacerile sunt afaceri. Daca dansul (Mircea Basescu-n. red.) poate sa ne aduca o afacere.... ca e dansul, ca sunt ministri, ca sunt sotii de ministri... Ce sa facem cu acesti oameni? Sa-i trimitem la plimbare? Romania este in criza. Industria de aparare este in criza", a conchis Aurel Cazacu.

"Serviciul de informatii al armatei cum de nu stia aceste lucruri? Pentru ca ei monitorizeaza aproape tot. Si ministrul Aparariii trebuie sa il protejeze pe presedinte si atunci este imposibil ca acest serviciu sa nu fi stiut", a declarat, vineri, fostul ministru al Apararii, Gheorghe Tinca, in cadrul unei emisiuni.

"Serviciul de informatii al armatei ne informeaza in timp real - ministru, prim-ministru- presedinte asupra oricaror lucruri care pot avea incidenta. Nu este un nume care sa treaca neobservat. Haideti sa fim cinstiti. Numele presedintelui tarii, chiar daca nu este fratele si mai este cineva cu acelasi nume imediat aprinde", a afirmat si Teodor Melescanu, fost ministru al Apararii.

Consilierul prezidential pentru Aparare, Iulian Fota, a incercat, insa, sa demonstreze ca presedintele nu are legaturi cu afacerile fratelui sau.

Fota a incercat, totodata, sa arate si seful statului nu are nicio legatura cu afacerile fratelui sau.

"E inadmisibil ca fratele presedintelui sa se asocieze intr-o firma cu oameni care fac afaceri cu statul roman", a afirmat Iulian Fota.

Fostul ministru al apararii, Theodor Atanasiu, considera ca existenta unor astfel de firme arata ca Romania este in continuare o tara de mana a treia. "Aceste firme care fac afaceri cu echipamente militare nu sunt afaceri obisnuite.

Iti trebuie o intrare, trebuie sa discuti cu cineva, daca o sa mergi in tari din lumea a treia cum e Africa o sa observi ca au intermediari, niste firme de consultanta. Romania e o tara de mana a treia", a mai spus Theodor Atanasiu, la un post de televiziune.

Mircea Basescu este asociat din luna iunie 2009 cu cativa militari intr-o firma de consultanta in domeniul armatei, scrie ziarul "Bursa", in editia de vineri, mentionand ca astfel fratele presedintelui Traian Basescu devine jucator in industria de armament.

Potrivit jurnalistilor de la "Bursa", Mircea Basescu s-a asociat cu sefii industriei de aparare, dar si cu reprezentantii unor mari companii americane din industria de armament si tehnica militara, unde activeaza in prezent chiar fosti inalti ofiteri NATO si US Army.

Asociati in firma DesintCo sunt Romeo Oita, cu 30%, presedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, Cristian Geamanu, cu 30%, vicepresedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA, Ion Eftimie Sandu, cu 5%, loctiitorul sefului Departamentului de Armament din MApN incepand cu 2007, Mircea Basescu, cu 30%, si Maria Cristian Cazacu, cu 5%, fiica lui Aurel Cazacu, fost sef al Romtehnica, presedinte Romarm si fost director in Ministerul Economiei pe probleme ale industriei.

Aurel Cazacu este cel care a cel care a negociat si a finalizat in 2002 contractul privind achizitionarea fregatelor britanice. Companiile americane ale caror interese sunt reprezentantate de noua firma sunt Navigator Development LLC, compania mama a Navtech LLC si General Defense Corp USA.

Ziarul "Bursa" mentioneaza ca, in calitate de presedinte, Traian Basescu este si sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, organism care aproba, printre altele, si programele de achizitii cu armament si tehnica militara ale Ministerului Apararii Nationale.

Ion Eftimie Sandu este general in rezerva si nu mai detine nicio functie in Ministerul Apararii din februarie 2009, data pana la care a fost loctiitor al sefului Departamentului pentru Armamente, a precizat, vineri, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu.

Potrivit lui Spanu, programul de modernizare a fregatelor urmeaza sa fie realizat pe baza unei proceduri specifice de atribuire de tip competitiv, aprobata de Guvernul Romaniei printr-o hotarare de guvern in luna noiembrie 2008. Prin aceeasi Hotarare de guvern, au fost stabilite si cele 11 firme care au fost selectate de MApN pentru a participa la dialogul competitiv.

Astfel, firma la care este asociat fratele presedintelui Basescu - infiintata in urma cu doua luni - nu avea cum sa fie implicata in acest proiect.

"Pentru participarea la procedura de atribure au fost invitate 11 companii internationale, consacrate pe plan mondial in domeniu si furnizoare pentru armatele tarilor NATO sau UE.

Cele 11 firme au fost stabilite si mentionate in aceeasi hotarare de guvern", a mai spus Spanu. 

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Eforie Sud, ca se astepta ca fratele sau nu fi fost implicat intr-o firma precum DesintCo.

Basescu a mai spus ca exista mai multe inadvertente in ceea ce priveste firma la care fratele sau, Mircea Basescu, este actionar, transmite corespondentul NewsIn.

"De exemplu, a semnat pentru o firma si a fost inregistrat in alta firma. Interesant, nu? Am primit copia de pe documentele pe care el le-a semnat si nu-i acelasi numar de firma ca acela care a fost inregistrat, desi a fost introdus in actionariat.

Al doilea lucru: un actionar, in mod paradoxal si foarte interesant, se duce la televizor si primul lucru pe care il are de spus e ca trebuie sa il ia pe fratele meu ca sa ajunga mai usor la Cotroceni", a sustinut Traian Basescu.

Traian Basescu a mai afirmat ca un alt aspect interesant este faptul ca actele firmei au iesit acum doua zile de la Registrul Comertului si aceasta a fost imediat prezentata la televizor. "Aceste lucruri interesante nu stiu in ce categorie sa le pun", a spus seful statului.

In ceea ce priveste hotararea fratelui sau de a iesi din actionariatul firmei, presedintele a spus: "Nici el nu mai stie din ce sa iasa, pentru ca firma pentru care a semnat nu e inregistrata la Registrul Comertului, ci s-au schimbat primele pagini la documentul semnat de el. Nu stiu in ce conditii s-a intalnit cu oameni cu nume atat de sonore din afacerile cu armament", a mai afirmat Basescu.

Presedintele a mai spus ca se va intalni sambata seara cu fratele sau pentru a afla mai multe detalii.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#aurel, #cazacu, #economie, #minister, #videanu , #stiri Traian Basescu