Presedintele are rezerve in privinta trecerii la euro in 2015

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 23:23
1246 citiri
Presedintele are rezerve in privinta trecerii la euro in 2015

 Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu exclude ca Romania sa intre in zona euro dupa 2015, termenul prevazut oficial, pentru a evita un scenariu de tipul celui din Grecia, potrivit Mediafax.

"Apelul meu este ca noi sa rediscutam, pentru a vedea daca mentinem obiectivul initial de aderare, sau amanam cu un an sau doi. Exemplul Greciei ne-a aratat ca trebuie sa reflectam serios si sa fim bine pregatiti", a aratat Basescu in timpul unei intrevederi cu presa straina, la Bucuresti.

El a spus Romania poate respecta obiectivul unui deficit public de 3% din PIB, dar criza a aratat ca trebuie sa se tina seama de toate aspectele economice.

Presedintele a precizat totodata ca "pune sub semnul rezervei si al intrebarii" data de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea euro. Pana in prezent, autoritatile romane au mentinut fara rezerve obiectivul intrarii in zona euro la termenul stabilit, noteaza AFP.

"Angajamentul adoptarii euro la 1 ianuarie 2015 este mentinut", a precizat Guvernul intr-un comunicat oficial, pe 22 martie.

AFP arata ca, dupa mai multi ani de crestere puternica, Romania a intrat in 2009 intr-una dintre cele mai profunde recesiuni, in randul statelor din Uniunea Europeana, cu un recul economic de 7,1%, iar declinul va continua in acest an.

Basescu a pledat totodata in favoarea unei guvernante economice europene, aratand ca este un sustinator fara echivoc al controlului bugetelor nationale la nivelul UE. 

#presedinte, #traian basescu, #zona, #euro, #trecere , #stiri Traian Basescu