Presedintele e optimist: "e prima oara cand vad FMI multumit"

Sambata, 07 Mai 2011, ora 18:47
1118 citiri
Presedintele e optimist: "e prima oara cand vad FMI multumit"

Presedintele Traian Basescu a explicat ca reprogramarea intalnirii cu FMI de vineri nu a fost provocata de "dificultati" in negocierea cu Guvernul si a afirmat ca toate obiectivele convenite pentru trimestrul I al anului 2011 au fost indeplinite, insa a atentionat ca "nu poate incepe veselia", informeaza Newsin.

"Sunt convins ca daca nu spuneam nimic dupa intalnirea cu FMI, probabil ca ar fi fost foarte multe speculatii pornind de la amanarea de ieri (vineri - n.r.).

Va pot spune ca este in regula, e prima data cand am vazut delegatia Fondului multumita si, intr-adevar, punctand pe urma toate obiectivele pentru trimestrul I am constatat ca toate au fost indeplinite, ceea ce este foarte important", a spus Basescu, adaugand ca o astfel de performanta "se intampla destul de rar".

Presedintele s-a declarat "optimist", dar prudent in urma indeplinirii acestor obiective, subliniind necesitatea reformarii anumitor sectoare restante, cum ar fi cel al companiilor de stat.

Potrivit datelor prezentate de Traian Basescu, prognoza economica pentru 2011 se mentine, cu o crestere de 1,5% a PIB fata de 2010, insa, analizand evolutiile din UE, Romania revizuieste prognoza pentru 2012 de la o crestere economica de 4,5% la una de 3,5-4%, mentinand insa obiectivul de deficit.

Presedintele a mai aratat ca, desi nu dispune de date oficiale pentru primul trimestru, se prognozeaza o crestere de 0,4-06% fata de trimestrul IV al anului 2010 "ceea ce tehnic se traduce prin iesirea din recesiune", insa nu si din criza.

Comparativ cu trimestrul I al anului 2010, cresterea economica va fi de 1,1-1,3%, a mai adaugat seful statului. In ceea ce priveste deficitul, tinta a fost atinsa "lejer", cu un spatiu de 0,2%, datorat insa nerealizarii investitiilor.

"Speram in recuperarea volumului de investitii in trimestrul II", a precizat Basescu. "Avem motive de optimism, dar nu avem dreptul la lipsa de prudenta. Situatia interna nu ne permite sa spunem . Nu poate incepe nicio veselie. Prudenta si mentinerea politicilor fiscale si a politicilor de restructurare a economiei trebuie sa fie in continuare comandamentul zero", a conchis presedintele. 

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#traian basescu, #fmi, #crestere economica, #iesire din recesiune , #stiri Traian Basescu