Presedintele roman ar putea demisiona daca va fi suspendat de Parlament

Vineri, 13 Aprilie 2007, ora 00:00
755 citiri

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat joi ca ar putea demisiona daca Parlamentul il suspenda, sub acuzatia de incalcare a Constitutiei, gest ce ar atrage organizarea de alegeri anticipate, pe care probabil le-ar castiga.

O comisie parlamentara, sustinuta de opozitia de stanga - Partidul Social Democrat (PSD) - l-a acuzat pe Basescu, cel mai popular politican din Romania, ca genereaza instabilitate in tara - care este un nou membru al UE, ca ii spioneaza pe politicieni si ca face presiuni asupra justitiei.

"Dupa o posibila suspendare, cei care au generat acest abuz trebuiesc adusi in fata alegatorilor. Imediat dupa acest vot, numai demisia mea ne poate aduce in fata alegatorilor", a declarat Basescu la postul Realitatea TV.

Basescu, ales in 2004, ar castiga probabil un nou mandat de cinci ani in cazul unor alegeri anticipate. Analistii spun ca declaratiile sale sunt menite sa opreasca votul de suspendare, astfel consolidandu-si puterea.

"E o miscare buna; el vrea sa sugereze Parlamentului ceva: ar fi mai bine sa va hotarati, sau ma veti avea in functie inca un mandat", a declarat analistul politic Stelian Tanase pentru Reuters. Daca votul pentru suspendare va reusi, in Romania se va organiza un referendum pentru inlaturarea lui Basescu, in termen de 30 de zile. Presedintele a avertizat ca referendumul risca sa deterioreze reputatia legislativului.

"Un referendum pentru suspendarea mea inseamna o confruntare electorala intre mine si Parlament... Parlamentul trebuie protejat, nu trebuie sa infrunte riscul de a fi umilit de poporul roman", a spus Basescu.
Comentariile au fost extrase dintr-un interviu ce urmeaza a fi publicat vineri intr-un ziar si care au fost difuzate in avans de Realitatea TV.

Curtea Constitutionala a decis saptamana trecuta ca nu exista motive pentru suspendarea lui Basescu si a recomandat Parlamentului sa anuleze votul privind suspendarea.

PSD, care spera sa recastige puterea, dupa ce a pierdut alegerile din 2004 in urma unui val de scandaluri de coruptie, a spus ca oricum va programa votul privind suspendarea.

Dupa ce a castigat puterea in 2004, Basescu a fost elogiat pe plan international pentru a fi sustinut cu tarie eforturile guvernului de combatere a coruptiei si de pregatire a Romaniei pentru aderarea la UE. Dar s-a implicat intr-o confruntare cu premierul Calin Tariceanu, care i-a dat afara (din guvern) pe aliatii sai democrati, formand saptamana trecuta un cabinet minoritar, cu sprijinul PSD, intr-o miscare despre care analistii cred ca va duce la incetinirea ritmului reformelor cerute de UE.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)