Prioritatea zero a diplomatiei, intrarea in Schengen in 2011

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 00:47
1007 citiri
Prioritatea zero a diplomatiei, intrarea in Schengen in 2011

Presedintele Traian Basescu le-a cerut ambasadorilor romani in statele membre UE, miercuri, sa se implice pentru ca Romania sa-si atinga obiectivul de a adera in 2011 la Spatiul Schengen - "o prioritate zero a politicii externe" a tarii noastre, informeaza Mediafax.

"Este clar ca ne mentinem obiectivul de a deveni stat membru Schengen in aprilie 2011, un efort care este clar pentru mine acum ca nu vizeaza doar realizarea conditiilor tehnice.

Sunt unele state care incearca sa puna probleme de libera circulatie a minoritatii rome in sarcina accesului nostru in spatiu Schengen, lucru care mi se pare incorect si nu este in conformitate cu tratatul", le-a spus Basescu ambasadorilor romani.

El a adaugat ca "a intuit" eventuale probleme inca de la modul in care a fost redactat raportul pe Justitie legat de Mecanismul de Cooperare si Verificare, le-a cerut ambasadorilor romani sa faca un efort diplomatic de clarificare a acestor lucruri si a sustinut ca e o situatie similara cu cea a ratificarii acordului de aderare la UE, desi pentru unele state Romania avea probleme de imagine.

"Va trebui facut un efort diplomatic prin care Romania sa-si atinga obiectivul de intrare in spatiul Schengen in 2011 si vreau sa o luati ca o prioritate zero a politicii externe romanesti, a MAE, a tuturor diplomatilor implicati in relatia cu UE si cu statele membre.

Dupa cum bine stim si accesul in UE a implicat un efort diplomatic extraordinar pentru ca 25 de state, printre care cu unii aveam probleme inclusiv de imagine, au trebuit sa ratifice acordul de intrare a Romaniei in UE.

Suntem la aceeasi situatie si chem diplomatia romaneasca sa-si faca datoria si sustinandu-ne punctul de vedere, dar si realizari din punct de vedere al pregatirii Romaniei pentru acces in spatiul Schengen, sa valorificam dreptul pe care il avem de a deveni membrii Schengen", a mai spus presedintele Basescu.

Totodata, seful statului a mai enuntat ca prioritati in ceea ce priveste pilonul european al politicii externe a tarii noastre ridicarea MCV la sfarsitul anului 2011, precum si mentinerea in bugetul UE pentru 2013-2020 a unor alocatii consistente pentru Politica Agricola Comuna si pentru Politica de Coeziune. 

#basescu, #diplomatie, #schengen , #stiri Traian Basescu