Profitul Euroconstruct, firma de constructii a patronilor de la Golden Blitz, a crescut de opt ori

Sambata, 20 Ianuarie 2007, ora 06:17
2027 citiri

Euroconstruct, acuzata de Tariceanu ca ar fi castigat contracte de achizitii publice in urma interventiilor presedintelui Basescu, a obtinut, in primul an de guvernare al Aliantei DA, un profit net de aproape opt ori mai mare decat cel din anul premergator alegerilor din 2004, potrivit datelor MFP.

Firma de constructii a patronilor de la Golden Blitz, Euroconstruct Trading 98, a obtinut, in 2005, un profit net 53.578.989 lei, de opt ori mai mare decat rezultatul net de 7.301.122,2 lei afisat pentru 2003. Afacerile firmei conduse de Dan Besciu au fost de 126.467.876 lei, in primul an de mandat al lui Basescu la Cotroceni , in crestere cu 186,09% fata de 2003, anul dinaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale, cand societatea a raportat o cifra de afaceri de 44.205.238 lei, potrivit paginii de internet a Ministerului Finantelor Publice.

Premierul Tariceanu l-a acuzat miercuri, pe presedintele tarii, ca a protejat grupul de interse Euroconstruct. Tariceanu a mentionat firma de constructii a patronilor de la Golden Blitz si contractele incheiate de Elena Udrea cu RA-APPS. El a mai adus ca argument discursul sefului statului din ziua in care a fost investit ministrul transporturilor, Radu Berceanu, al carui continut, considera premierul, a dat startul pentru o noua runda de atribuire a contractelor patronilor de la Golden Blitz, considerati a fi membri ai camarilei presedintelui. Premierul a spus ca, in urma respectivului discurs, a fost modificat caietul de sarcini si a castigat firma de constructii a patronilor de la Golden Blitz - Euroconstruct.

Compania a fost infiintata in 2005 si are inregistrat ca obiect principal de activitate constructii de autostrazi, drumuri, aerodroame si baze sportive. Potrivit Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), Euro Construct Trading 98 a incheiat anul trecut doua contracte de modernizare a caror valoare depaseste 49 milioane euro. Societatea a semnat cu PMB, in 2 noiembrie 2006, un contract de modernizare a Obiectivului numarul cinci al Soselei Tunari (Stefan cel Mare - Piata Galati). Procedura prin care a fost atribuit contractul a fost licitatie deschisa, iar criteriul pentru alegerea castigatorului a fost "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic".Valoarea contractului s-a ridicat la 10.687.798,90 euro si s-au primit doua oferte. Euro Construct Trading 98 a fost liderul unei asociatii de firme, din care faceau parte: Pa&Co International SRL, CP Papenburg Baugesellschaft mbH ci Consitrans SRL. In aceeasi zi, Euro Construct Trading 98 a semnat cu PMB inca un contract de modernizare al Obiectivului nr. 9 al Soselei Oltenitei (Piata Eroii Revolutiei - Piata Sudului - Romprim). Aceeasi asociere de firme ca si la contractul pentru Obiectivul 5 al Soselei Tunari a castigat licitatia.Valoarea contractului se ridica la 38.973.231,11 euro. Potrivit PMB, Euro Construct Trading 98 a avut, in 2004,un contract de reabilitare a unor artere din Bucuresti, precum: Calea Dorobanti, Bd. Unirii (Piata Alba Iulia - Mircea Voda), Bd. Dimitrie Pompei, Bd. Ferdinand I, Bd. Octavian Goga si Bd. Nicolae Grigorescu. La 7 decembrie 2004 lucrarile figurau ca fiind finalizate.

Potrivit Ministerului Transporturilor, Euro Construct Trading 98 SRL a beneficiat, in 2005, de noua contracte in valoare totala de 14.083.913 euro, la cursul din 2005. Euro Construct a primit, in 2004, un singur contract, in valoare de 54.278 euro, la cursul de la acea data, potrivit acelorasi surse.

<b>Eurocostruct, in grupul de interese al Cotroceniului?</b>

Euro Construct Trading 98 a fost acuzata in presa ca a castigat contracte pentru ca presedintele Traian Basescu ar frecventa restaurantul Golden Blitz, ai carui patroni sunt Dan Besciu si Sorin Serban Vulpescu.

Cotidianul Ziua a acuzat, in 17 iulie 2006, ca strazile Capitalei au devenit, gratie primarilor, un mod de imbogatire pentru societatile de constructii. Dupa anul 2000, mai multe firme au fost selectate pe criteriul clientelei politice pentru a se ocupa de reabilitarea strazilor din Bucuresti, sustine Ziua. Dintre acestea facea parte si Euro Construct Trading 98.

Ziarul Adevarul acuza, in numarul din 5 octombrie 2006, ca Euro Construct Trading 98, prin consortiul de firme din care face parte, a primit contracte preferentiale pentru reabilitarea mai multor artere din Bucuresti, pe vremea cand Traian Basescu era primarul Bucurestiului si a continuat dupa plecarea acestuia si venirea lui Adriean Videanu.

<b>Berceanu era nemultumit de lucrarile Euroconstruct</b>

Berceanu a afirmat, intr-un articol aparut in Ziua, in 22 decembrie 2006, despre consortiul format din firmele PA&CO Holding, Euro Construct Trading 98, UMB Spedition si Comaxa SRL, castigatorul licitatiei pentru construirea unui segment din autostrada Bucuresti-Brasov ca "cei trei se cearta intruna de cand au castigat licitatia. Toti trei sunt niste banditi care vor sa se traga in piept unul pe celalalt". Din cauza certurilor lucrarile firmelor intarzie. "Le-am spus: Daca nu incepeti sa lucrati pana in martie, o sa va calc in picioare, o sa va trimit toate controalele posibile!", a adaugat Berceanu.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a sistat platile pentru reparatiile de pe autostrada Bucuresti-Pitesti, pe 21 septembrie 2006 . "Nu sunt multumit de lucrarile la autostrada Bucuresti-Pitesti, pentru ca am sesizat cel putin trei zone in care planeitatea nu este in regula" a declarat Berceanu intr-o conferinta de presa. Acesta a anuntat ca firma castigatoare a licitatiei pentru repararea autostrazii va remedia problemele de planeitate la tronsonul finalizat recent. Din consortiul firmelor ce reparau autostrada facea parte si Euro Construct.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...