Proiectele Rusiei privind transportul petrolului si gazelor nu cuprind ca tara de tranzit si Romania

Marti, 26 Iunie 2007, ora 16:05
887 citiri

BBC, 26 iunie 2007 - Astazi, incepe la Istanbul intalnirea sefilor de stat din cele 12 tari membre ale Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra, printre care si Romania. Reuniunea marcheaza 15 ani de la infiintarea Organizatiei, care urmareste promovarea cooperarii economice intre statele membre.

Si, pentru ca tot vorbim de cooperare, diferitele proiecte ale unor conducte pentru transportul petrolului si a gazelor din zona Caspica spre Europa au starnit dispute intre statele membre. Proiectele Rusiei nu cuprind ca tara de tranzit si Romania.
Reporter: Turcia, care detine in acest moment presedintia Organizatiei, a lansat cateva proiecte pentru transportul petrolului si gazelor din zona Marii Caspice spre Europa Occidentala.

Conducta de la Baku, din Azerbaidjan, prin Georgia pana in portul turcesc de la Marea Neagra, Ceyhan, a fost inaugurata anul trecut. in luna aprilie a inceput constructia unei alte conducte dinspre Kazahstan si Rusia spre Ceyhan, care ar urma sa inceapa sa functioneze in 2009, insa Turcia a intrat in competitie cu Rusia pentru finantarea acestor proiecte energetice, Moscova tintind principalul rol in aprovizionarea cu energie a Europei Occidentale.

Proiectele Moscovei ocolesc, insa, Romania, conductele de petrol si gaze dinspre Rusia si Marea Caspica trecand prin Bulgaria, Serbia, Macedonia si Ungaria. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus, la reuniunea regionala la nivel inalt a statelor est-europene, desfasurata in Croatia, ca tara sa este dispusa sa ajute din punct de vedere energetic statele din zona.

In unele tari deficitul de energie a devenit o problema majora si exista temeri ca dependenta de gazul rusesc le face vulnerabile in fata unor presiuni din partea Moscovei, insa presedintele Putin a dat asigurari ca Rusia este un partener de incredere si a facut apel la dialog pe tema a ceea ce a numit proiecte reciproc avantajoase.

Vladimir Putin: Rusia este interesata in continuarea discutiilor privind vanzarile de gaze naturale si folosirea pe mai departe a posibilitatilor de tranzit in regiune si construirea unor instalatii subterane de depozitare in mai multe state balcanice. Acest lucru va imbunatati nu numai livrarile de energie catre regiune, dar o va face mai atractiva si mai importanta din perspectiva rezolvarii problemelor energiei in Europa.

Traian Basescu: Am subliniat nevoia de solidaritate intre statele din sud-estul Europei si cu un accent deosebit pe situatia din Balcanii de Vest. Iar cand vorbim de solidaritate in problema energetica, ne referim la faptul ca nici o tara nu poate sa fie multumita ca si-a asigurat propriile resurse, ci resursele pe care si le asigura o tara trebuie sa devina resurse deschise si pentru statele vecine.

Presedintele Traian Basescu a participatieri la summitul de la Istanbul. Romania, impreuna cu Serbia, Croatia, Slovenia si Italia, promoveaza asa-numitul proiect Nabucco, de transport al titeiului dinspre Marea Caspica spre Europa Occidentala. Inceperea proiectului care ar urma sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia si Orientul Mijlociu a fost amanata din motive financiare pana in 2008.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)