Recalcularea pensiilor scoate militarii in strada

Marti, 01 Martie 2011, ora 13:24
2042 citiri
Recalcularea pensiilor scoate militarii in strada

Aproape 2.000 de pensionari militari au plecat in mars de la Academia Militara spre sediul Guvernului, nemultumiti de recalcularea pensiilor lor si de modificarile aduse Codului Muncii.

Potrivit jandarmilor, la protestul din Capitala organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate participa aproximativ 2.000 de persoane. 

Protestatarii s-au adunat in Piata Eroilor, in fata Academiei Militare, de unde, la ora 11.00, au plecat in mars pe traseul Bulevardul Eroilor - strada Stirbei Voda - Calea Victoriei - strada Rosetti - Bulevardul Magheru - Piata Victoriei. Marsul va fi urmat de un miting in Piata Victoriei, intre orele 13.30 si 16.00. 

Circulatia in Capitala va fi restrictionata in timpul marsului pensionarilor militari, pe traseul pe care vor merge acestia, respectiv Bulevardul Eroilor, strada Stirbei Voda, Calea Victoriei, strada Rosetti, Bulevardul Magheru, Bulevardul Lascar Catargiu, Piata Victoriei, pe Soseaua Kiseleff, intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei, dar si pe strazile ce se intersecteaza cu traseul de deplasare al manifestantilor. Si in Piata Victoriei va fi restrictionat traficul, in timpul mitingului pensionarilor militari.

Pensionarii militari afiliati Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate sunt nemultumiti de recalcularea pensiilor si de modificarile aduse Codului Muncii.

La protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate participa pensionari militari din Capitala si din mai multe judete.

Reprezentantii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate sustin ca Guvernul Boc a impus in ultimii doi ani legi care limiteaza drastic drepturile a milioane de cetateni. Acestia ii cer presedintelui Traian Basescu sa intervina in favoarea puterii judecatoresti si a Legislativului, impotriva Executivului.

Pensionarii militari au protestat si in 24 ianuarie in Capitala, dar si la prefecturile din tara.

Atunci, aproximativ o mie de pensionari militari au participat la un mars de protest, cerand Guvernului, MAI, MApN si SRI sa opreasca recalcularea pensiilor lor. Unii pensionari militari din MapN si din SRI anuntau atunci ca se desolidarizeaza de actiunile SCMD si nu participa la protestele organizate de acest sindicat.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Decizia de a emite ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.

In urma cu aproximativ doua saptamani, peste 600 de pensionari militari au depus la Curtea de Apel Bucuresti o actiune de suspendare a OUG 1/2011 privind pensiile din sistemul de aparare, termenul fixat de instanta fiind 23 martie.

#pensionari, #protest pensionari militari, # pensionari militari, #recalculare pensii militare, #codul muncii , #stiri Traian Basescu