Romania a inceput discutiile cu CE pentru obtinerea unui imprumut

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 13:33
1158 citiri
Romania a inceput discutiile cu CE pentru obtinerea unui imprumut

Romania a inceput discutiile cu Comisia Europeana pentru obtinerea unui imprumut, in conditiile in care incearca sa previna declansarea unei crize financiare, ca urmare a politicii bugetare relaxate si a incetinirii semnificative a cresterii economice.

Numerosi analisti au avertizat ca Romania va fi urmatorul stat, dupa Ungaria, Letonia, care va avea nevoie de ajutor financiar, in conditiile in care criza economica mondiala a condus la reducerea surselor de finantare, precizeaza Mediafax.

O delegatie a Uniunii Europene a sosit in aceasta saptamana la Bucuresti, in paralel cu misiunea Fondului Monetar International (FMI), iar discutiile referitoare la obtinerea unui ajutor din partea UE au devenit probabile, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca ar putea fi necesar un imprumut de 6-7 miliarde de euro.

"O delegatie de experti ai Comisiei se afla la Bucuresti. Vor discuta despre stabilitatea macroeconomica si, probabil, despre posibilitatea acordarii unui sprijin financiar Romaniei", a declarat pentru Reuters Nicolae Idu, seful delegatiei UE la Bucuresti.

El a spus ca presedintele Basescu a discutat (cu reprezentantii CE) posibilitatea obtinerii unui ajutor financiar de 6-7 miliarde de euro.

"Aceasta discutie a fost initiata", a precizat el.

Potrivit diplomatilor, autoritatile de la Bruxelles ar putea insista ca un eventual imprumut european sa faca parte dintr-un plan comun cu FMI, ca urmare a ingrijarorii legate de capacitatea Romaniei de a reduce cheltuielile bugetare.

Guvernul a fost insa reticent sa ceara sprijinul FMI, presedintele Basescu afirmand, in aceasta saptamana, ca s-ar putea opune, cel mai probabil de teama unor conditii prea stricte din partea Fondului, potrivit Reuters.

FMI a anuntat, pe de alta parte, ca acordarea unui imprumut Romaniei nu se afla pe agenda discutiilor din aceasta saptamana.

Guvernul se confrunta cu doua probleme, respectiv riscul ca politica bugetara prea relaxata sa duca la declansarea unei crize financiare si intrarea economiei in recesiune in lipsa lichiditatilor.

Diplomatii au avertizat, totodata, in privinta posibilelor nemultumiri sociale atrase de reducerea cheltuielilor bugetare, in conditiile unui somaj in crestere.

Pana in prezent, in Romania nu au avut loc proteste in masa, spre deosebire de Bulgaria, unde temerile de recesiune si nemultumirile fata de strategia guvernului au atins un nivel maxim la inceputul lunii ianuarie.

Sindicatele din Romania au avertizat insa ca vor declansa greve, in cazul inghetarii salariilor si reducerii cheltuielilor, masuri aplicate deja in Ungaria si Letonia.

 

 

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#ce, #discutii, #imprumut, #obtinere, #romania , #stiri Traian Basescu